Hlavní obsah

Z hradecké nemocnice zloději ukradli bronchoskopy za pět milionů

Právo,
Hradec Králové
Aktualizováno

Neznámí zloději ochromili provoz Plicní kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové. V sobotu večer odtud odcizili vysoce specializované vybavení za více než pět milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Bronchoskop

Článek

„V sobotu mezi 21. a 23. hodinou bylo z vyšetřovacího sálu plicní kliniky odcizeno 5 kusů videobronchoskopického zařízení, včetně doplňkového vybavení, jako je například procesor, zdroj světla, klávesnice,“ potvrdila policejní mluvčí Ivana Ježková s tím, že škoda převyšuje pět milionů.

„Dosud neznámý pachatel či pachatelé násilím vnikli do tohoto vyšetřovacího bronchoskopického sálu. Zde násilím otevřeli skříň, kam se bronchoskopy ukládají, a odcizili je,“ dodala k průběhu krádeže Ježková, ovšem na další informace už byla skoupá.

„Jsme v prvopočátku vyšetřování. Proto, aby nebylo zmařeno další vyšetřování, nemohu poskytnout další informace,“ vysvětlila s tím, že policie případ šetří jako krádež vloupáním, za což pachateli hrozí 5 až 10 let vězení.

Vyšetření dýchacích cest

Nemocnice zatím pouze uvedla, že péče o pacienty ohrožena není. „Péči o naše pacienty na plicní klinice máme zajištěnou v plném rozsahu bez jakýchkoli omezení,“ napsal na Twitteru zástupce přednosty Plicní kliniky Vratislav Sedlák.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Plicní klinika nemocnice v Hradci.

Bronchoskop se využívá při diagnostice k průzkumu vnitřní části dýchacích cest. Vyšetření se nejčastěji provádí v lokální anestezii tak, že se přístroj zavede do dýchacích cest pacienta pomocí dutiny nosní či ústní. Zasunout ho lze také prostřednictvím tracheotomie (chirurgický úkon, kdy dojde k otevření přístupu do průdušnice jejím proříznutím).

Podobný případ řešili před několika lety také v nemocnici v sousedních Pardubicích. V listopadu 2015 tu z oddělení interny zmizelo vybavení za čtyři miliony korun. Odcizen byl například gastroskop, kolonoskop či lineární sonda k ultrazvukovému přístroji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám