Hlavní obsah

Policie našla při prohlídce u Rafaje doma dva miliony

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) našli při březnové domovní prohlídce u předsedy antimonopolního úřadu (ÚOHS) Petra Rafaje podle informací Práva hotovost v celkové výši zhruba dva miliony korun.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda ÚOHS Petr Rafaj

Článek

Redakce tuto informaci získala od vysoce postaveného zdroje ze státní správy mimo policii či státní zastupitelství. Tyto úřady v úterý shodně odmítly k případu nyní cokoli sdělit. Zjištění Práva ale následně potvrdily nezávisle na sobě další dva důvěryhodné zdroje seznámené s výsledky domovní prohlídky ze 7. března, která proběhla u Rafaje doma.

Původ peněz Rafaj kriminalistům dostatečně nedoložil, proto mu je zabavili. „Otázka původu financí zůstala nezodpovězena,“ řekl v úterý Právu informovaný zdroj. Peníze nebyly pohromadě na jednom místě, ale v několika obálkách, některé z nich zastrčené vzadu za oblečením ve skříni či v šatníku.

Až dosud se vědělo, že policie 7. března zasahovala a zabavovala dokumenty i peníze v brněnském sídle ÚOHS, nikoli však přímo u Rafaje doma.

Zhruba ve výši ročního platu

V Rafajově kanceláři policisté podle protokolu k prohlídce našli další peníze, konkrétně 200 tisíc korun. Navíc mu zabavili stovky listů dokumentů, flash disky a na několik hodin i mobilní telefon. Jeho roční plat se podle serveru Platytopúředníků.cz pohybuje i s odměnami a dalšími finančními bonusy kolem dvou milionů korun hrubého.

Rafaj je podle soudního příkazu k domovní prohlídce podezřelý z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s rozhodováním jeho úřadu, mj. o desetimiliardové zakázce ministerstva dopravy na systém elektronického mýtného na českých dálnicích.

Na postup policistů i státního zástupce při prohlídce v kancelářích antimonopolního úřadu podal Rafaj prostřednictvím svého advokáta Davida Kojzara stížnost, a to jak do rukou nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, tak k Ústavnímu soudu.

„Celý dosavadní průběh považujeme za mimořádně nestandardní. Počínaje neobvykle širokým rozsahem příkazů soudu, které neobsahují prakticky žádné odůvodnění, až po samotné prohlídky, které policie provedla za účasti pana doktora (Ivo) Ištvana,“ řekl televizi Prima minulý týden Rafajův advokát David Kojzar.

Peníze stále zabaveny

Podle něj se jednalo o takzvané pytlování: „Policie zabavila celou řadu listin mimo rozsah povolený soudem. Toto budeme samozřejmě řešit právní cestou,“ dodal právník.

Podle zjištění Práva už také Rafaj požádal o vrácení peněz zabavených u něj doma. Dozorový žalobce Radek Mezlík z brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci však zatím o tomto návrhu nerozhodl.

Policie chce podle informací Práva nechat přezkoumat stopy na bankovkách a také na obálkách, ve kterých peníze byly uloženy. Na těch by mohly být jak otisky prstů, tak například stopy DNA.

Mezlík ale v úterý na dotaz Práva nechtěl věc s ohledem na neveřejnost trestního řízení jakkoli komentovat, nevyjádřil se ani k informacím redakce o nalezených penězích. Stejné mlčení jako u žalobce včera zavládlo rovněž u samotného Rafaje, který nezvedal telefon a neodpověděl ani na písemné dotazy Práva zaslané e-mailem do jeho kanceláře i mluvčímu ÚOHS.

Advokát Kojzar se v úterý pro Právo vyjádřil písemně. „Pan předseda ÚOHS podal žádost o vrácení zajištěných věcí, které byly dle našeho názoru zajištěny nedůvodně a nezákonně. K jednotlivým věcem, které byly zajištěny, se bohužel v tuto chvíli nemůžeme vyjadřovat z důvodu probíhajícího prověřování,“ napsal.

Foto: Kapsch

Ředitel Kapsch ČR Karel Feix

Policie Rafaje podezřívá, že z pokynu místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka činil prostřednictvím místopředsedkyně Evy Kubišové v úřadu kroky ve prospěch Kapsche, o což podle soudního příkazu žádal Faltýnka šéf této firmy Karel Feix.

Chronologie kolem jednání o mýtném
9. května 2018 – Rafajovi podřízení ruší kvůli údajným pochybením ministerstva dopravy soutěž na dodavatele mýtného.
17. května 2018 – Premiér Babiš v rozhovoru pro iDnes.cz říká, že napsal Rafajovi dopis, v němž uvedl, že rozhodnutí úřadu není správné. Rafaj mu následně v dopise nabídl, ať do rozkladové komise ÚOHS navrhne svého nominanta.
Druhá polovina května 2018 – Babiš se schází na Úřadu vlády spolu s ministrem dopravy Danem Ťokem s Rafajem, kde ho vyzývají, aby nebránil uzavření smlouvy na mýtné s vítězem tendru.
24. května 2018 – Ministerstvo dopravy podává rozklad proti rozhodnutí ÚOHS o zrušení tendru na mýtné.
28. května 2018 – Setkání zástupců ministerstva dopravy a ÚOHS, kde delegace ministerstva upozorňuje, že další nové výběrové řízení na mýtné už není časově uskutečnitelné.
30. května 2018 – Ministra Ťoka přijímá na Pražském hradě na jeho žádost prezident Miloš Zeman. Podle informací Práva jednali o problému se zrušením tendru na mýtné ze strany ÚOHS.
31. května 2018 – Zeman přijímá na zámku v Lánech premiéra Babiše na jeho žádost.
7. června 2018 – Babiš v dalším dopise Rafajovi znovu upozorňuje, že už se nestihne vypsat nová soutěž a hrozí, že od ledna 2020 stát nebude vybírat mýtné na dálnicích.
10. června 2018 – Na zámku v Lánech se koná porada expertního týmu prezidenta Zemana, které se účastní i Ťok. Podle vyjádření Hradu se diskuse vedla také o problematice mýta.
10. července 2018 – Koná se neoficiální schůzka mezi prezidentem Zemanem a šéfem ÚOHS Rafajem.
23. srpna 2018 – Rafaj ruší květnové rozhodnutí ÚOHS o zrušení zadávacího řízení na mýtné a nařizuje věc znovu projednat.
19. září 2018 – Zeman se účastní jednání Babišovy vlády v Hrzánském paláci. Není známo, zda se mluvilo i o mýtu.
20. září 2018 – ÚOHS zamítá všechny stížnosti firmy Kapsch a tentokrát neshledává žádné porušení zákona v tendru na mýtné ze strany jeho zadavatele, ministerstva dopravy. Týž den resort podepisuje smlouvu s vítězem tendru, konsorciem firem CzechToll/SkyToll.

Reklama

Výběr článků

Načítám