Hlavní obsah

V Krkonoších našli tělo pohřešovaného turisty

Právo, Vladislav Prouza
Krkonoše

Tělo 33letého německého turisty, pohřešovaného v Krkonoších od letošního 26. ledna, objevili v sobotu odpoledne polští záchranáři v oblasti těžko přístupného Stříbrného hřebene na česko-polském pomezí. Tělo bylo zasypané mohutnou vrstvou sněhu.

Foto: Horská služba Šumava

Ilustrační foto.

Článek

„Všechny předchozí akce ztroskotaly kvůli skoro třímetrové sněhové pokrývce. Dobu, kdy se Němec ztratil, provázely na hřebenech velmi kruté podmínky. Chumelenice a silná mlha. Obnovit pátrání dovolilo tání,“ přiblížil záchranář z polského Karpazce Gregorz Tarzcewski.

Turista osudného dne vyrazil pěšky z polské Slezské boudy pod Sněžkou směrem k Luční boudě a dále ke Stříbrnému hřebenu. Krátce před smrtí stačil ještě pořídit selfie se směrovou tyčí u hřebenové cesty, které poslal příbuzným. Ti pak o jeho bezvýchodné situaci informovali záchranáře.

„Vodítkem byla pouze turistova patrně poslední fotografie. Bohužel nešlo určit místo v horách, kde byl snímek, který stačil poslat z mobilu na Facebook, pořízen,“ popsal šéf krkonošských horských záchranářů Pavel Jirsa.

Víc zpráv o sobě Němec poslat nezvládl, jeho mobilu záhy přestala v mrazivém počasí fungovat baterie.

Poláky navedl na poslední stopu ztraceného turisty záznam pohybu jeho mobilního telefonu, dokud byl ještě funkční. Souřadnice Polákům poskytla německá policie.

„Přibližně od 22. února jsme znali místo, kde by se turistovo tělo mohlo nacházet. Tělo už ale bylo zasypané mohutnou vrstvou sněhu. Několikrát jsme tam neúspěšně pátrali pomocí lavinových sond. Sobotní odpoledne, kdy více než polovina sněhu už odtála, jsme byli po možná sedmdesáti dnech konečně úspěšní,“ doplnil Tarzcewski.

Turista vyrazil na poslední túru do zasněžených hor bez lyží i sněžnic. „Čistě jenom v pohorkách,“ popsal záchranář.

Němec je v letošní zimní sezoně jedinou obětí Krkonoš, která zahynula na horské túře. „Pokud to bereme takto, tak určitě,“ potvrdil Jirsa.

Nebyl však sám, kdo hory podcenil. Zkraje loňského prosince za teplot okolo nuly a silného větru kupříkladu stoupala na Sněžku skupina cizinců ve spodním prádle. Začátkem března se zase při nočním sestupu ze Sněžky muž a žena zřítili do Rudného žlebu v Obřím dole. Přežili, ale strávili noc ve svízelné situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám