Hlavní obsah

Pěstitelé marihuany na Ostravsku rozjeli franšízy, 19 obviněných

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Moravskoslezští policisté obvinili 19 lidí, které podezírají, že tvořili gang výrobců a prodejců drog. Skupina podle vyšetřovatelů čítala celkem přes dvacet lidí ve věku 23 až 55 let, kteří pěstovali konopí a prodávali marihuanu. Pěstírny údajně fungovaly podobně, jako existuje systém franšíz v byznysu.

Policie zatýkala v případu drogového gangu (bez zvuku)Video: Policie ČR

 
Článek

Údajní pachatelé si prodejem drog vydělali podle policie statisíce až miliony korun. „Ten případ je výjimečný svým rozsahem i sofistikovaností a provedením,“ sdělil v pondělí náměstek ředitele moravskoslezské policie Radim Wita s tím, že podezřelí byli před týdnem zadrženi na území Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje.

Foto: Policie ČR

Policie zatýkala v případu drogového gangu

„Zadrženo bylo 21 osob, z toho 19 bylo obviněno pro různé trestné činy související s drogovou problematikou. Zejména jde o nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami, případně nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou látku,“ uvedl Wita a doplnil, že pachatelům hrozí až 12 let ve vězení.

Pět lidí policisté obvinili za trestnou činnost, kterou spáchali coby členové organizované skupiny, tři lidé skončili ve vazbě, zbytek je vyšetřován na svobodě.

Foto: Policie ČR

Policie zatýkala v případu drogového gangu

Všechny podezřelé se policistům podařilo zadržet během hodiny a půl na různých místech. „Skupina hlavních pachatelů měla tzv. franšízy, kdy vybavovali své kumpány věcmi pro pěstírny marihuany. Neobchodovali pouze s marihuanou, ale i výtažkem z ní a dalšími omamnými a psychotropními látkami,“ nastínil šéf ostravského policejního toxitýmu Kamil Vašťák.

Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor objevili policisté 25 pěstíren marihuany, z toho 21 jich bylo přímo v Ostravě.

„Šlo o tzv. domácí pěstírny, to znamená buď to byly pěstební stany, nebo speciálně vytvořené místnosti,“ podotkl kriminalista.

Foto: Policie ČR

Policie zatýkala v případu drogového gangu

Podle Vašťáka stála na vrcholu pyramidy manželská dvojice, šlo o dva nezaměstnané. Nejen oni, ale i další obvinění si pěstěním a prodejem marihuany vydělávali na luxusní život.

Reklama

Výběr článků

Načítám