Hlavní obsah

Drobnými transakcemi okradli skoro 500 bank, soud jim rozdal tresty

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Několik tisíc drobných platebních transakcí, 499 okradených bank po celém světě a nekalé obohacení ve výši několika milionů korun. Takový je sumář kauzy, kterou ve čtvrtek uzavřel ostravský krajský soud. Obžalovanému Patriku Heinzkemu vyměřil trest deset let vězení, jeho známému Radimu Sobkovi osm let a poslední z trojlístku Vladimír Srubek vyvázl s podmínkou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Patrik Heinzke dostal za zneužívání údajů k platebním kartám deset let vězení

Článek

Případ se odehrál před pěti lety, kdy si Patrik Heinzke zakoupil na ruských ilegálních internetových serverech údaje o stovkách platebních karet. Nejprve sám a potom společně s Radimem Sobkem podnikl několik tisíc pokusů o drobné transakce - částečně s úspěchem, ve větší části byly zamítnuty.

Heinzke coby iniciátor a Sobek, kterému údaje poskytl, dostali nepodmíněné tresty. Oba si podle rozsudku přišli prostřednictvím drobných transakcí na několik milionů korun. Peníze převáděli do různých internetových peněženek, případně je využívali k nákupům elektroniky.

Naproti tomu Vladimír Srubek, jehož obohacení nedosáhlo ani milion korun, vyvázl s podmínkou. „Jako jediný se k tomu postavil čelem, doznal se v plném rozsahu, navíc poukázal částku 60 tisíc na oběti trestné činnosti,“ řekla soudkyně Alice Erleová.

V Česku jde podle policie o jeden z největších objasněných případů bankovního pirátství posledních let. „Postiženo bylo 499 bank ze 78 států světa, takže to mělo globální rozsah,“ řekl státní zástupce Jaroslav Jurka.

V drtivé většině šlo jen o drobné transakce a zahraničním bankám ani nestálo za to, aby škodu vymáhaly. „Ve věci se angažovaly pouze banky v České republice. Například Komerční banka se připojila k trestnímu řízení s částkou 15 tisíc korun,“ dodal státní zástupce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Soud v Ostravě v případu útoků na bankovní účty. V popředí Petr Heinzke, za ním zleva Radim Sobek a Vladimír Srubek.

Heinzke se u soudu doznal, ovšem jen k části obžaloby. Řekl například, že peníze převáděl na účty různých herních serverů, ze kterých si je pak nechal vyplácet.

„Nebylo to ale v takovém rozsahu, jak tvrdí obžaloba. Nesouhlasím s vyčíslenou škodou,“ řekl.

Přiznal, že při brouzdání na internetu natrefil na možnost získat přístup k bankovním účtům jiných lidí, a to doslova po celém světě. „Vyskočila na mne nějaká reklama, na kterou jsem klikl,“ popsal moment, kdy se dostal na šikmou plochu.

Samotní majitelé účtů nakonec o své peníze nepřišli a poškozenými byly banky, které své klienty před podobnými útoky chrání. Informace, zda se podařilo dopadnout provozovatele ruského serveru, který údaje o platebních kartách na internetu nabízel, u soudu nezazněla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám