Hlavní obsah

Běžkař se v Jizerkách zřítil ze sedmi metrů do betonového koryta

Sedmačtyřicetiletý lyžař na běžkách v sobotu dopoledne přehlédl zatáčku na Jizerské magistrále, sjel z trasy a spadl ze zhruba sedmi metrů do betonového koryta jednoho z přítoků kdysi protržené přehrady. Vážně se zranil, letěl pro něj vrtulník, informovala na horská služba.

Foto: Horská služba Jizerské hory

Sobotní zásah v Jizerských horách

Článek

Nehodu naštěstí viděli svědkové a pracovník nedalekého kiosku zavolal ihned na dispečink horské služby.

„Protože na místě není mobilní signál, je v kiosku umístěna jedna naše radiostanice. Proto mohl zaměstnanec kiosku navázat okamžité spojení i v těchto „hluchých“ místech. Ihned jsme tedy vypravili záchranáře ze stanice v osadě Jizerka a z Bedřichova,“ popsal počátek záchranné akce Tomáš Prchal z Horské služby Jizerské hory.

Záchranáři na místě zjistili, že muž se po krátkém sjezdu zřítil z asi sedmi metrů na dno koryta. „Měli jsme podle všech příznaků podezření na poranění páteře. Podařilo se nám muže vynést na nosítkách z koryta a požádali jsme o spolupráci Leteckou záchrannou službu z Liberce. Když vrtulník přistál na dně bývalé přehrady, zraněného jsme jeho posádce předali,“ dodal Prchal s tím, že muže pak vrtulník transportoval do liberecké nemocnice.

Horská služba nadále nabádá ke zvýšené opatrnosti. I když už panuje jarní počasí, zimní sezona v Jizerských horách ještě neskončila. „Na hřebenech je stále cca 1,5 metru sněhu a i přesto, že některé skiareály ukončily činnost, všude se pohybuje mnoho turistů, lyžařů i běžkařů," uvedl náčelník Horské služby Jizerské hory René Mašín. Návštěvníci by podle něj měli stále dodržovat všechny zásady bezpečnosti pro pohyb v zimním horském terénu.

Reklama

Výběr článků

Načítám