Hlavní obsah

Talabanimu vyhrožoval bývalý policista

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do centra vyšetřování hned tří závažných kauz se dostal padesátiletý podnikatel iráckého původu Saman El-Talabani. Naposledy se jeho jméno objevilo v případu údajné korupce na radnici Brno-střed. Právě v něm Talabani usiluje o pozici spolupracujícího obviněného. Jenže jeho sdílnost by mohla být trnem v oku dalších obviněných. Talabanimu bylo podle informací Práva už vyhrožováno a nyní už může být pod policejní ochranou.

Foto: Mapy.cz

Radnice Brno-střed

Článek

Podnikatel totiž figuruje v případu půlmiliardového daňového úniku, úniku informací z policejních spisů a naposledy v údajné korupci na radnici Brno-střed.

Ve všech případech s vyšetřovateli ochotně mluví, v korupční kauze by měl dokonce usilovat o status spolupracujícího obviněného, což by mu výměnou za plnou spolupráci s vyšetřovateli mohlo před soudem vynést nižší trest.

V kauze úniku informací z policejních spisů mi jeden ze spoluobviněných vyhrožoval přímo u mého domu

Sám Talabani už dříve u soudního jednání, kde byl potrestán podmínkou za vyhrožování elitnímu detektivovi, přiznal, že se rozhodl plně vypovídat a je smířen s vysokým trestem, tedy alespoň v daňovém případu.

Jeho ochota bez okolků mluvit ale podle zjištění Práva hodně znervóznila řadu lidí v Brně a sám podnikatel už musel dokonce čelit prvním výhrůžkám. „V kauze úniku informací z policejních spisů mi jeden ze spoluobviněných v této věci vyhrožoval přímo u mého domu. Naštěstí jsem to všechno měl nahrané na kamerách,“ vypověděl u soudu s detektivem Talabani.

Poskytli mu ochranu?

Vyhrožování se měl dopustit jeden z bývalých policistů, který by měl být podle zjištění Práva za to už také obviněn.

I proto se nabízí otázka, zda detektivové nyní poskytli Talabanimu ochranu. Podle Petra Šeredy z olomouckého vrchního státního zastupitelství nelze informace o konkrétních krocích vyšetřovatelů k možné ochraně klíčového zdroje zveřejňovat.

„Z bezpečnostního hlediska nemůžeme říkat, jestli jsou nějaká opatření přijata, nebo ne. Obecně ale platí, že v případech, kde jsou spolupracující osoby, které se podílejí na objasňování trestné činnosti, jsou součástí té spolupráce i opatření k ochraně těchto osob,“ uvedl.

Podle zdrojů blízkých vyšetřování má navíc Talabani na obviněného v tak závažných případech neobvyklé privilegium. Nemusí totiž zůstávat v Česku, ale má možnost cestovat za hranice, konkrétně na Slovensko, kde už dlouho žije jeho rodina.

Podle dokumentů, které má Právo k dispozici, vyšetřovatelé věří, že Talabani úzce spolupracoval s bývalým místostarostou a radním městské části Brno-střed Petrem Švachulou (dříve ANO). Ten měl stát v centru organizované zločinecké skupiny ovlivňující zakázky na radnici. Podle žalobců Talabani v údajné skupině fungoval jako „výkonný článek“.

Reklama

Výběr článků

Načítám