Hlavní obsah

V centru Znojma unikl zřejmě oxid siřičitý, nadýchalo se ho šest lidí

Novinky, ok, kub
Znojmo
Aktualizováno

Hasiči ve Znojmě zasahují v úterý dopoledne v centru města, kde unikl zřejmě oxid siřičitý. Zraněno bylo šest lidí, jejich stav není vážný.

Foto: ZZS Jihomoravského kraje

Zásah hasičů a záchranářů ve Znojmě

Článek

„Na místě bylo šest zraněných, kteří byli předáni do péče záchranné služby a přepraveni do nemocnice,” řekl Novinkám mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Podle mluvčí policie Lenky Drahokoupilové došlo k úniku látky v pobočce banky. Pravděpodobně se jednalo o oxid siřičitý, což by ještě měli potvrdit chemici, kteří s policií vyšetřují příčinu úniku látky.

V budově zasahovaly čtyři posádky záchranné služby. „Pacienti se nadýchali neznámé toxické štiplavé látky s dráždivými účinky. My jsme jim poskytli kyslíkovou terapii a převezli je do znojemské nemocnice. Neměly by být ohrožené životní funkce a jejich stav by neměl být vážný,” řekla ČTK mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Oxid siřičitý je jedním ze dvou hlavních oxidů síry. Je to bezbarvý, štiplavě páchnoucí, jedovatý plyn. Vyskytuje se v sopečných plynech a rozpuštěný jako kyselina siřičitá v podzemních (minerálních) vodách ve vulkanicky aktivních oblastech. Protože má dezinfekční a bělící účinky, používá se k desinfekci sudů a sklepních prostor pro skladování ovoce a zeleniny, k ošetřování osiv proti plísním a na bělení přírodních materiálů. Zdroj: Wikipedia

Reklama

Výběr článků

Načítám