Hlavní obsah

Majitelům zřícené zdi na Smíchově, pod kterou zemřel muž, hrozí osm let

Novinky, bad
Praha

Tragické zřícení zdi, která svým pádem zabila dvaačtyřicetiletého muže, začal v pátek projednávat Obvodní soud pro Prahu 5. Státní zástupkyně viní osm vlastníků objektu z obecného ohrožení z nedbalosti, protože měli údržbu o v podstatě samostatně stojící štítovou zeď dlouhodobě zanedbávat. Pokud je soud uzná vinnými, mohou strávit až osm let ve vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní v kauze zřícené zdiVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Horní část zdi, která bývala součástí domů, nyní ale stála samostatně v ulici Na Neklance v Praze 5, se zřítila loni v dubnu. Na místě tehdy stáli tři lidé, trosky zdi zavalily jednoho muže, který utrpěl těžká zranění. I přes snahu záchranářů jim podlehl.

Na Smíchově se zřítila zeď.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Šel vynést koš

Muž šel podle své snoubenky, která byla tragédii bezprostředně přítomna, vynést odpadky do popelnic, když se zeď zřítila.

„Předtím bylo ticho, potom bylo ticho. Nic tomu nenapovídalo, najednou se to začalo klátit dolů,“ uvedla mladá žena, která odmítla alternativní teorii, že by za zřícením zdi stál výbuch plynu. „Žádný výbuch tam nikde nebyl,“ prohlásila rozhodně.

Jeden ze svědků totiž uvedl, že slyšel výbuch a cihly se podle něj rozlétly až pětatřicet metrů od místa pádu. Ani ostatní svědci ale o výbuchu nehovořili. Variantu výbuchu během vyšetřování vyloučil i expert, policie proto pracovala s verzí, že zeď spadla po silnějším poryvu větru.

„Ten den byly poměrně intenzívní poryvy větru, nijak extrémní, ale na druhou stranu to nebyl vítr, který by byl naprosto nepostřehnutelný,“ stojí soudní znalec z oboru stavebnictví Karel Mikeš za variantou zřícení v důsledku větru.

„Kdyby se o zeď starali, nemusel zemřít”

Podle něj byla ona štítová zeď dlouhodobě degradovaná a namáhaná jak vodou, tak i větrem. Zeď se podle Mikeše postupně vychylovala, navíc stěna byla pouze osamělá štítová zeď, na kterou působil tlak větru.

„Nemuselo by k tomu dojít, kdyby majitelé do toho trochu investovali. Hrozně mě mrzí, že někdo musel zaplatit životem, aby si někdo uvědomil, že se má starat o majetek tak, jak má,“ řekla přítelkyně zemřelého muže.

Policie původně případ prověřovala pro podezření z trestného činu nedbalostního ublížení na zdraví s následkem smrti, později změnili kvalifikaci na obecné ohrožení.

Pětice pozůstalých žádá dohromady více než šestimiliónové odškodné. Soud nechá vypracovat další znalecký posudek a poté bude v jednání pokračovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám