Hlavní obsah

Zlínský soud uložil muži podmínku za zneužití školaček z Uherskohradišťska

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Sestry ve věku 13 a 14 let měl znásilnit a pohlavně zneužít třiadvacetiletý muž z Uherskohradišťska. Krajský soud ve Zlíně mu za to ve středu uložil trest odnětí svobody na tři roky s podmínečným odkladem na čtyři roky. Státní zástupce i obhajoba si ponechali lhůtu pro odvolání. Muž před soudem jakoukoli vinu popřel.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Soud v případu údajného zneužívání školaček z Uherskohradišťska.

Článek

Podle obžaloby mladý muž na podzim 2015 znásilnil starší dívku poblíž obce ve starém vagonu, kde se mládež z okolí scházela. V dalších měsících se pak dvojice měla ve vagonu scházet i nadále, opět docházelo k souloži, už se souhlasem dívky. Tak se měl dopustit pohlavního zneužívání.

Mladší ze sester údajně nabídl na jaře 2016 svezení v autě, na lesní cestě pak prý zamkl oboje přední dveře, sklopil sedačku a pokusil se děvče znásilnit.

Státní zástupce Leo Foltýn označil výpovědi obžalovaného za účelové, podle znaleckých posudků je pod vlivem škodlivého nadužívání alkoholu. Obhajoba naopak uvedla, že svědectví poškozených byla nevěrohodná.

„Jde o výchovný trest,“ řekl soudce Jiří Dufek. Znásilnění podle něj nebylo typické, starší dívka se k muži sama vinula a i přes násilí, k němuž mělo dojít, se s ním v pozdějších týdnech a měsících dobrovolně pohlavně stýkala. Svědectví mladší sestry označili znalci jako problematické, nedomýšlí důsledky svého chování, má tendenci skutečnost účelově zkreslovat.

Soud ve Zlíně se případem zabýval už loni v březnu, kdy muže potrestal za pohlavní zneužívání a omezování osobní svobody tříletou podmínkou. Po odvolání státního zástupce však Vrchní soud v Olomouci kvůli procesním nedostatkům rozsudek zrušil a vrátil věc k novému projednání do Zlína.

Trest uložený soudem je souhrnný. Uherskohradišťský soud totiž v lednu muži nepravomocně uložil dvouletý trest vězení a zákaz řízení motorových vozidel na čtyři roky za ohrožení pod vlivem návykové látky. Obžalovaný podle rozsudku dvakrát řídil pod vlivem alkoholu motorové vozidlo, přičemž jednou s ním havaroval. Při nehodě se zranil mužův spolujezdec.

Reklama

Výběr článků

Načítám