Hlavní obsah

Policie evakuovala Vrchní soud v Olomouci, mělo se tam jednat o kauze metanol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Policie ve čtvrtek ráno evakuovala budovu Vrchního soudu v Olomouci, anonym nahlásil, že je tam bomba. Soud měl ve čtvrtek rozhodnout o odvolání v kauze metanol. Policejní specialisté při prohlídce budovy nakonec na žádnou bombu nenarazili.

Policisté u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Při prohlídce objektu nebyl na místě žádný výbušný systém nalezen. Po tomto zjištění byl také zcela obnoven provoz na Masarykově ulici,“ informovala Právo krátce po půl jedenácté policejní mluvčí Irena Urbánková. Policisté podle ní na případu nadále pracují. „Zjišťují veškeré okolnosti a souvislosti,“ dodala.

Anonym se podle policie ozval kolem půl deváté. Objekt prohlédli policejní specialisté se psem vycvičeným na vyhledávání výbušných systémů. Akce zaměstnala i několik desítek hasičů a zdravotnických záchranářů.

Policisté také dočasně uzavřeli Masarykovu ulici vedoucí podél budovy vrchního soudu pro veškerou dopravu i chodce. „Kromě lidí z vrchního soudu byly evakuovány i děti v sousedící mateřské školce,“ dodala mluvčí.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Policisté uzavřeli okolí soudu.

Vrchní soud měl rozhodnout v případu šesti obžalovaných z ostravské větve kauzy metanol, kterým krajský soud za ohrožování zdraví závadnými potravinami uložil tresty vězení v rozmezí od pěti let a čtyř měsíců do osmi let a čtyř měsíců.

Otrávený alkohol od hlavních distributorů dodávali do Havířova i na Přerovsko, několik lidí po jeho pití zemřelo, uvádí obžaloba. Jde o poslední hlavní obžalované v kauze.

Chce vyšší tresty

Státní zástupce u pěti z šesti obžalovaných žádá vyšší tresty. Obžalovaní však vinu popírají a odvolací soud žádají většinou o zproštění. Podle obžaloby dostal na severní Moravu otrávený alkohol prodejce Martin Jirout, jemuž vrchní soud dříve potvrdil v hlavní větvi kauzy devět let. Zprostředkoval dodávku asi 2300 litrů alkoholu otráveného metanolem pro obžalovaného Michala Klösela do Havířova.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Martin Jirout

Alkohol se poté podle obžaloby přes distributory Martina Posládka, Martina Svobodu a Václava Zlámala dostal ke spotřebitelům, pět lidí po jeho konzumaci zemřelo. Další obžalovaný Petr Čagan podle obžaloby opatřil Bohumilu Malátkovi 150 litrů alkoholu, po jehož vypití zemřeli na Přerovsku dva lidé. Malátek má sám údajně na svědomí další ženu. Čagan podle obžaloby dodal alkohol i do Brna, kde jeho konzumaci nepřežil další muž.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zleva Miroslav Klösel, Michal Klösel, Martin Svoboda, Martin Posládek a Václav Zlámal u zlínského soudu

Nejvyšší trest dostal od krajského soudu Martin Posládek, obžaloba však žádala trest až o dva roky vyšší. Krajský soud většině obžalovaných při ukládání trestu zohlednil časový odstup od spáchané trestné činnosti. Nařídil jim však podle jejich podílu na trestné činnosti uhradit odškodné celkem asi 20 milionů korun. Případ se vrátil odvolacímu soudu v Olomouci podruhé. První rozsudek vrchní soud zrušil a vrátil kraji.

Metanolová aféra vypukla v roce 2012 a vyžádala si pět desítek životů.

Reklama

Výběr článků

Načítám