Hlavní obsah

Řidič, kterému na Klatovsku ujel nezabrzděný autobus i s lidmi, dostal podmínku

– Velhartice
Právo, Patrik Biskup

Čtyřměsíční podmíněný trest vězení dostal u Okresního soudu v Klatovech řidič linkového autobusu Pavel Chovan za kuriózní dopravní nehodu z loňského léta ve Velharticích na Sušicku. Šofér tehdy zastavil před obchodem a šel si koupit svačinu, přičemž nechal běžet motor a dveře otevřené. Zapomněl ale zatáhnout ruční brzdu a autobus mu pak ujel.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Autobus bez řidiče se zastavil až o rodinný dům.

Článek

Několikatunový kolos začal z mírného kopce couvat, a než se zastavil nárazem do rodinného domu, vyděšení pasažéři vyskákali během jízdy ven. Jedna žena si při tom zlomila nohu.

„Obžalovaného jsem uznal vinným z přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti. Nezajistil bezpečnost přepravovaných osob a tím porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání,“ uvedl v pátek soudce Jaromír Veselý. Rozsudek je pravomocný.

Pětačtyřicetiletý řidič podle svých slov nejdřív vůbec nepostřehl, že mu autobus ujel i s lidmi. „Až když jsem nakoupil a vyšel z obchodu, zjistil jsem, že je v zahradě nedalekého domu,“ řekl Chovan policistům. Tím porušil i interní směrnici dopravního podniku, která mimo jiné stanoví, že pokud se řidič od autobusu vzdálí, je povinen založit kola klínem. [celá zpráva]

„Neovladatelný autobus zrychloval a cestující nemohli předpokládat, jak jízda skončí. Museli se rozhodnout rychle, neměli jinou možnost než z autobusu vyskočit,“ konstatovali vyšetřovatelé.

Pro cestující skok naslepo

Podle poškozené ženy se dal autobus do pohybu, jen co se za řidičem zavřely dveře do krámu. „V tu chvíli jsme tam byli čtyři. Jako první vyskočila paní s dítětem. Já jsem ještě chvilku váhala, protože žena, se kterou jsme uvnitř zůstaly, se zvedla s tím, že se pokusí autobus zabrzdit. To se jí ale nepovedlo,“ vzpomínala na dramatické okamžiky Bronislava Naušová.

To už autobus nabíral na rychlosti. „Pracuji u záchranné služby, takže jsem si hned představila katastrofu, kterou to může skončit. Neviděla jsem dozadu, kam se řítíme, a raději jsem vyskočila ven,“ pokračovala 53letá žena. Přiznala, že to byl skok naslepo.

„Nebyl čas se rozhlížet, měla jsem prostě pocit, že musím autobus okamžitě opustit. Byl to takový pud sebezáchovy,“ vybavovala si nepříjemné chvilky. Po dopadu na silnici jí uklouzla noha. Se zraněním se léčila několik měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám