Hlavní obsah

Soud na Maltě propustil na kauci zatčeného Čecha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud na Maltě ve středu propustil na kauci 3000 eur (asi 77 000 korun) Čecha, který byl v zemi zatčen minulý týden na základě evropského zatykače. Maltská média tvrdí, že jde o čtyřicetiletého Marka Drgu. V Česku byl nepravomocně odsouzen za daňové podvody.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

I před soudním jednáním se zdržoval na Maltě a maltská justice ho loni do Česka vydala.

Drga, kterému je podle databáze české policie 45 let, se po vynesení rozsudku odvolal a s povolením českých úřadů vycestoval právě na Maltu.

Následně na něj byl vydán druhý evropský zatykač rovněž v souvislosti s obviněním z daňových podvodů a napomáhání trestnému činu.

Žádost o propuštění na kauci Drgův advokát Roberto Montalto zdůvodnil tím, že české úřady "zneužívají systém" a chtějí, aby Drga svědčil proti třetím stranám.

Čech minulý pátek u soudu uvedl, že se nechce evropskému zatykači dobrovolně podvolit. Tvrdí, že jej v České republice zastrašuje policie v souvislosti s jeho bývalým obchodním partnerem.

Soud bude rozhodovat o vydání

V České republice byl odsouzen v případě takzvaných karuselových podvodů, při nichž se předstírá obchodní činnost mezi zeměmi EU, aby mohl být stát okraden tím, že vrátí obchodníkům údajný přeplatek DPH. Drga popírá, že se podvodů dopustil. Tvrdí, že byl na ostrově Gozo unesen a donucen podepsat usvědčující dokumenty.

Soudní řízení o vydání Drgy do České republiky bude pokračovat příští měsíc, napsal list Malta Today.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám