Hlavní obsah

Za krádeže zbraní z muničního skladu ve Vrběticích padly tresty

Právo, Aleš Fuksa
Zlín
Aktualizováno

Na dva roky a deset měsíců skončí za mřížemi Zdeněk Šuranský. Ve Vrběticích na Zlínsku podle obžaloby kradl samopaly, munici a výbušniny rozmetané po explozích v roce 2014 do okolí areálu muničních skladů. Krást zbraně měl chodit do policisty střeženého objektu spolu se svým komplicem Milanem Chaloupkou mezi prosincem 2016 a jarem 2017.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud rozhodl o vině všech obžalovaných během jednoho dneVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

K nepodmíněnému trestu jej v pondělí odsoudil senát Okresního soudu ve Zlíně. Spolu s ním usedli na lavici obžalovaných i spolupachatel krádeží Chaloupka a další čtyři obžalovaní, u kterých skončily zbraně a jejich součásti. Chaloupka i zbylí obžalovaní odešli od soudu s podmínkami v rozmezí od 10 do 48 měsíců.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Soud v kauze krádeží zbraní z bývalého skladu ve Vrběticích, na snímku obžalovaný Zdeněk Šuranský

Pět mužů a jedna žena se dopustili nedovoleného ozbrojování, tři z nich podílnictví a Chaloupka se Šuranským i krádeže. Všem hrozil až osmiletý nepodmíněný trest.

Obžalovaní podle verdiktu soudu věděli, že zbraně pocházejí z trestné činnosti z muničního skladu ve Vrběticích.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i Šuranský si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Do policisty střeženého areálu vstoupila podle rozsudku dvojice Šuranský a Chaloupka nejméně čtyřikrát. Uvnitř brali samopaly, součásti zbraní a výbušniny rozmetané do okolí explozí, některé z nich následně prodávali.

„Vůbec nebylo těžké se do areálu dostat. Nikdy jsem tam neviděl v areálu policisty. Těch samopalů se tam válely stovky, možná tisíce. Brali jsme jen ty v lepším stavu,“ sdělil Chaloupka. Podle policie byly přitom zbraně a jejich části zrezavělé a poškozené. „Byla to kravina, klukovina. Nikdo nám nebránil v přístupu,“ dodal Chaloupka.

Objekt nebyl podle soudu dostatečně hlídán

„Objekt nebyl dostatečně hlídán. Dalo se tam chodit jak do lesa na houby a brát samopaly. Šlo v tomto případě spíše o sběratelskou vášeň. Nezásobovali nějakou ozbrojenou skupinu. Mohli toho vzít daleko více,“ řekl předseda senátu Pavel Houdek.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Soud v kauze krádeží zbraní z bývalého skladu ve Vrběticích, na snímku je obžalovaný Milan Chaloupka

Oba muži zbraně prodávali. Chaloupka tvrdí, že z jedné z nich střílel. Šest samopalů si od Šuranského a Chaloupky podle obžaloby koupili bratři Antonín a Jakub Sekulovi, ti navíc přechovávali a hromadili střelivo. Některé z nich prý dále prodali, jiné si ponechali, údajně jako sběratelské kusy. „Jako vzpomínka na vojnu. Byla to hloupost,“ uvedli.

Vyšetřování explozí pokračuje

První ze skladů ve Vrběticích explodoval v říjnu 2014, další pak v prosinci 2014. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Od roku 2014 střeží areál a jeho okolí policie. Do roku 2016 to bylo s pomocí armády.

Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, vyšetřování podle ČTK stále pokračuje. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Oblast kolem druhého vybuchlého skladu pyrotechnici stále čistí od rozmetané munice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám