Hlavní obsah

Česko vydalo Černé Hoře šéfa tamní mafie

Podgorica

Česká republika v pátek vydala Černé Hoře předpokládaného vůdce nebezpečné černohorské kriminální organizace Slobodana Kašćelana, který byl zadržen 12. prosince v Praze. Podle černohorského listu Vijesti o tom informovala policejní správa v Podgorici.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zadržela v Praze šéfa černohorské mafieVideo: Policie ČR

 
Článek

Kašćelan je v Černé Hoře podle tamní policie trestně stíhaný kvůli podezření z více trestných činů, mezi něž patří pokus o vraždu, založení kriminální organizace a lichva. Deník Vijesti se rovněž zmínil o obvinění z ilegálního obchodu s drogami a ze zastrašování.

Mafián byl předán černohorským úřadům na mezinárodním letišti hlavního města Podgorice. Extradice představovala velké riziko, a proto se uskutečnila za mimořádně přísných bezpečnostních opatřeních, poznamenal list.

Kašćelan, kterému je 55 let, zřejmě stál v čele obávaného kavačského klanu. V roce 2016 černohorská policie zatkla několik členů této zločinecké organizace. Kašćelan ale unikl, protože ho údajně předem varoval někdo z policie. Uprchlík poté velice často měnil místo pobytu v řadě zemí a využíval při tom falešné totožnosti.

V Praze ho dopadla zásahovka

Černohorské úřady na podezřelého zločince vydaly mezinárodní zatykač. Při pátrání, které nakonec vedlo k vystopování a zadržení Kašćelana v Praze, spolupracovaly s policisty České republiky, Francie, Chorvatska, Německa, Portugalska, Rakouska, Slovinska, Španělska, Švýcarska a Kosova. Kašćelan po zadržení okamžitě souhlasil se svým vydáním do Černé Hory, napsal list Vijesti.

Kašćelan zadržela v prosinci pražská policejní zásahovka. „Nasazení zásahové jednotky se ukázalo jako správná volba, protože hledaný se při policejním zákroku nejprve pokusil o útěk a následně kladl policistům aktivní odpor,“ popsala tehdy akci mluvčí policejního prezidia Lenka Sikorová. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám