Hlavní obsah

Znásilnění, nebo dobrovolný sex? Soud v Brně řeší, kdo má pravdu

Právo, Miroslav Homola
Brno

Nejen zmařená začínající kariéra modelky, ale i dlouhodobě trvající odpor k partnerskému sexu, úzkost a další posttraumatické stresové poruchy jejichž odstranění si vyžádá podle znalců dlouhý čas. To vše má na svědomí údajné znásilnění, které se mělo odehrát předloni ve voze u obce Nebovidy na Brněnsku. Z činu byl obžalovaný Tomáš R., který se ze svého jednání zodpovídal ve čtvrtek před Krajským soudem v Brně.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ze znásilnění obviněný Tomáš R. už k příštím jednání ani vyhlášení rozsudku nemíní přijít.

Článek

Jak uvedl soudní znalec Ondřej Trojan, který je spoluautorem psychiatrického a psychologického posudku na obviněného, je desetinásobný recidivista plně odpovědný za svoje jednání.

„Vyšetřovaný netrpěl v době popisovaného činu žádnou poruchou, ovlivnění alkoholem nebylo zjištěno, závažnost svého jednání si plně uvědomoval a také jeho choroba (deprese) nemá vliv na rozpoznávání důsledků svého jednání a chování, žádnou sexuální anomálií netrpí,“ uvedl znalec Trojan, který zároveň dodal, že u vyšetřovaného je i vzhledem k množství již absolvovaných trestů jen malá naděje na resocializaci.

Sex mi nabídla sama za kompletní sexuální službu chtěla 1500 korun.
obžalovaný

Naopak poškozená dívka utrpěla údajným znásilněním těžkou formu posttraumatické stresové poruchy, která narušuje její běžný život i posuzování reality. A to i dlouho po činu, když z tohoto důvodu ji znalci vyšetřovali nejen v létě roku 2017, ale i o půl roku později.

Náhodná známost?

Mladá žena, která se snažila prosadit ve světě modelingu, se už o tuto profesi podle znalců následkem prožitého šoku nezajímá. Za nemajetkovou ujmu požaduje poškozená odškodnění ve výši 1,8 milionu korun.

Obviněný ve své poslední řeči před soudním senátem (pro všechna další jednání už chce být pouze zastoupen obhájcem) však obžalobu odmítl. Podle něj šlo o zcela náhodnou známost z Brna, kdy se dívka chtěla dostat do Prahy a on jí nabídnul odvoz s tím, že se při zastávce v obci Nebovidy domluvili na orálním sexu.

„Sex mi nabídla sama za kompletní sexuální službu chtěla 1500 korun, za orální sex pak 700. S cenou jsem souhlasil a peníze, které bych jí stejně půjčil i bez toho orálního sexu, jsem si předtím vypůjčil od matky,“ bránil se obžalovaný.

Obviněný muž si nyní odpykává ve vězení trest za jiný čin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám