Hlavní obsah

Od stromečku v Pardubicích chytl byt. Dcera s matkou utíkaly před backdraftem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Se specifickým jevem - takzvaným backdraftem - se setkali ve čtvrtek hasiči při požáru bytu v Pardubicích. Dcera při útěku před plameny totiž pustila do místnosti příliš mnoho vzduchu, což mělo za následek nebezpečnou eskalaci plamenů. Dceři i její matce se naštěstí podařilo utéct.

Foto: HZS Pardubického kraje

Backdraft ilustrovali pardubičtí hasiči na fotografii z cvičení.

Článek

Tři jednotky hasičů vyrazily k požáru bytu vpodvečer do ulice Sakařovy. Z domu hasiči ihned evakuovali asi dvě desítky lidí, během pár minut pak dostali požár pod kontrolu, následovalo odvětrání domu a vyšetřování příčin.

Majitelka bytu hasičům popsala, že se právě dívaly s dcerou na pohádku, když najednou vzplál vánoční strom.

„Dcera utekla do svého pokoje, a jak otevřela dveře, dostalo se větší množství vzduchu do obývacího pokoje a došlo ke specifickému jevu, kterému se říká backdraft,“ vylíčila mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Foto: HZS Pardubického kraje

Byt v Pardubicích, ve kterém hořelo.

Obě ženy nakonec z domu utekly. Plameny však napáchaly škody za 2,5 milionu korun. „Buď došlo k závadě na prodlužovacím kabelu nebo na jednom ze spotřebičů – na televizi, HI-FI soupravě či notebooku. Odebrány byly vzorky, které přesně stanoví příčinu vzniku požáru,“ konstatovala Horáková.

Podle ní patří zásahy hasičů v uzavřených prostorách k těm obecně komplikovaným. V bytech a domech je hodně hořlavých látek a požáry v těchto místech se vyznačují velkým množství kouře, špatnou dostupností i odvětráváním.

Foto: HZS Pardubického kraje

Backdraft na ilustrační fotografii

Extrémním rizikem pro obyvatele i hasiče jsou pak hořlavé plyny, které se naakumulují při požáru, kde je nedostatečný přístup vzduchu.

„Pokud do této směsi hořlavých plynů přivedeme vzduch, například otevřením dveří, dochází k náhlému prudkému vznícení. Tento jev je označován jako backdraft. Rychlost šíření je v takovém případě více než 20 m/s. Dochází k celkovému vzplanutí v místnosti,“ shrnula mluvčí hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám