Hlavní obsah

Pražský soud nechal ve vazbě muže obžalovaného z přípravy teroristického útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud ponechal ve vazbě 25letého Slováka, který čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku. Důvodem jsou obavy, že by se na svobodě mohl vyhýbat trestnímu řízení nebo pokračovat v trestné činnosti.

Muž obžalovaný z terorismu u souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Výsledek čtvrtečního neveřejného zasedání sdělila novinářům mluvčí soudu Markéta Puci.

Kriminalisté nalezli v pražském bytě obviněného chemikálie k výrobě výbušniny a návodná videa. Mladík je vedle přípravy teroristického útoku obžalovaný také z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, konkrétně Islámského státu a Kavkazského emirátu. Hrozí mu pět až 15 let vězení. Soud zároveň stanovil termíny hlavního líčení, které začne koncem ledna. [celá zpráva]

Ve vazbě, na kterou si neúspěšně stěžoval i u Ústavního soudu (ÚS), je od konce roku 2017. Z usnesení ÚS vyplývá, že muž konvertoval v roce 2015 k islámu a že na facebookovém profilu sdílel fotografie a příspěvky, které podle kriminalistů propagovaly terorismus.

Doma měl údajně nejen chemikálie k výrobě výbušniny s hromadným účinkem intenzity granátu, ale také videa k tomu, jak vyrobit bombu nebo jak výbušninu skrytě upevnit na těle a odpálit. Muž tvrdí, že má zálibu v pyrotechnice a že si chtěl pouze vyrobit rachejtle na oslavu nového roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám