Hlavní obsah

Policie odhalila řetězec podvodných e-shopů, banky pak zablokovaly 2500 karet

Právo, Miroslav Homola

Podvodníci, kteří se snažili získat ve vrcholící předvánoční nákupní špičce data k platebním kartám, aby pak mohli následně vykrádat účty, se zřejmě těšili na bohatý úlovek. Čáru přes rozpočet jim však udělali specialisté z oddělení kybernetické kriminality, kteří těsně před Vánocemi odhalili provázaný řetěz 45 e-shopů v komerční doméně i v národních internetových doménách několika států.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Portály nabízely oblečení, dresy známých klubů, boty a brýle značně pod reálnou cenou. Ve skutečnosti sloužily tyto obchody jen k vylákání identifikátorů platebních karet. Kriminalistům se tyto podvodné nákupní portály podařilo ve spolupráci se správci domén zablokovat a ve stejné době ve spolupráci s bankovními ústavy došlo i k zablokování 2500 platebních karet.

V případě jejich zneužití by majitelé přišli řádově o miliony korun. „Případ je prošetřován jako zvlášť závažný zločin neoprávněné opatření a padělání platebního prostředku a podvod. Škoda není dosud přesně vyčíslena, ale zatím se díky bleskově provedeným opatřením pohybuje pod stotisícovou hranicí,“ sdělil policejní mluvčí Pavel Šváb s tím, že případ je stále živý a mohou se objevit i další podvodné internetové obchody, které mohly být do řetězce zapojeny.

I v souvislosti s aktuálními výprodejovými akcemi policie opakovaně upozorňuje, že je třeba nákupům přes internet věnovat patřičnou pozornost. Absence obchodních podmínek, omezené možnosti způsobu platby či špatná čeština bývají jednoznačným varováním. Nejjednodušší metodou, jak se vyhnout problémům, je platba při převzetí zboží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám