Hlavní obsah

Muž udusil igelitovým sáčkem manželku i tchyni. Naděnka byla můj anděl, řekl soudu

Právo, Denisa Doležalová
Ostrava

Krajský soud v Ostravě se začal v úterý ráno zabývat tragickým případem dvou usmrcených žen. Letos v dubnu Rostislav K. podle obžaloby udusil igelitovým sáčkem nejprve svou tchyni a pak i svou těžce nemocnou manželku. K vraždám se přiznal. Soudu řekl, že obě ženy měl moc rád a nevydržel se už dívat na to, jak trpí. Navíc měl strach, že se už o ně nezvládne postarat. Za dvojnásobnou vraždu mu hrozí 15 až 20 let či až výjimečný trest.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Obžalovaný Rostislav Kotala před ostravským krajským soudem se svou obhájkyní.

Článek

„Stalo se to letos v dubnu, kdy po dlouhodobém stresu, který vyplýval ze starostí o svou nemocnou manželku, začal obžalovaný pociťovat jakousi bezmoc a bezvýchodnost situace, strach z toho, že nezvládne péči o svou ženu a také o svou tchyni, která již také potřebovala jeho péči, byla totiž již vyššího věku, bylo jí přes 80 let. A tyto pocity v něm vyvolaly jakýsi úmysl v tom, že nejprve usmrtil tchyni a pak svou ženu,“ uvedl státní zástupce David Bartoš.

Přivezl jsem tam třiapadesátiletou ženu plnou života a vrátili mi nereagujícího člověka. Naděnka byla můj anděl
obžalovaný

Dodal, že obě ženy muž udusil igelitovým sáčkem. „Tchyni v její ložnici, poté sešel o patro níž a tam, stejným způsobem, usmrtil i manželku. Z pohledu psychiatrů a psychologů je obžalovaný, byť trpěl dlouhodobým stresem, příčetný a je schopen nést trestněprávní odpovědnost za své jednání. On své jednání doznává, což kvituji,“ zkonstatoval státní zástupce.

Obžalovaný před soudem líčil život se svou ženou. Žili spolu 35 let, podle jeho slov šťastně, aktivně, a také s tchyní měli pěkný vztah a vzájemně si pomáhali. Jenže pak přišel zlom, kdy jeho žena skončila v ostravské fakultní nemocnici s krvácením do mozku. Po operacích zůstala upoutaná na lůžku, zcela ochrnutá.

„Pro mě to byla obrovská rána, že jsem o ni přišel. Do nemocnice jsem za ní chodil i třikrát denně. Ona ale vůbec nevnímala. Přivezl jsem tam třiapadesátiletou ženu plnou života a vrátili mi nereagujícího člověka. Naděnka byla můj anděl,“ plakal před soudem muž.

Chtěl se zabít

Poté líčil strasti s hledáním vhodného ústavu pro ženu, což se mu nakonec podařilo, i když vždy musel řešit, že tam může zůstat jen tři měsíce. „Bral jsem si ji na víkendy domů a staral se o ni i o babču. Zpočátku babča pomáhala, pak už ale měla problémy sama se sebou. Nejedla, špatně viděla, nevycházela z domu, málem podpálila dům. Pořád říkala, že je jen na obtíž, že už to není k žití,“ popisoval dále.

Vloni o Vánocích začal cítit, že už to nezvládá. „Byl jsem strašně unavený, vyčerpaný. Bál jsem se, že se mi něco stane. A co pak bude s nimi? Poté, co jsem to udělal, tak jsem cítil pocit úlevy, že jsem jim pomohl od toho utrpení. Chtěl jsem zabít i sebe, ale už jsem to nestihl, přijela policie,“ popisoval obžalovaný, který se o svou ženu takto staral čtyři roky.

Předtím, než obě ženy udusil, tak jim řekl, že už to není žádný život a že jim pomůže. Další líčení soud nařídil na středu, zatím není jasné, zda padne rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám