Hlavní obsah

Podnikatel Horáček obviněný v nemocniční kauze zůstane ve vazbě

Praha

Městský soud v Praze ve středu potvrdil rozšíření vazebních důvodů pro podnikatele Tomáše Horáčka, který čelí spolu s dalšími lidmi obvinění v kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami. Podle soudu by Horáček mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo jinak mařit vyšetřování. Řekli to státní zástupce Zdeněk Matula a jeden z Horáčkových advokátů Jiří Teryngel.

Foto: Jan Menšík, Právo

Lobbista Tomáš Horáček

Článek

Horáček byl donedávna ve vazbě kvůli obavám z toho, že by mohl pokračovat v trestné činnosti. V listopadu státní zástupce navrhl přidání vazebního důvodu, jeho návrhu později vyhověl Obvodní soud pro Prahu 5. Proti rozhodnutí podal Horáček stížnost, kterou ve středu soud zamítl. „Stížnost obviněného byla zamítnuta,“ potvrdil Matula. Teryngel řekl, že rozhodnutí soudu očekával, a zváží další postup.

Horáček je ve vazbě od konce června, soud ho tehdy do vazby poslal i z důvodu, že by mohl svědky ovlivňovat, vazba z tohoto důvodu může ale trvat maximálně tři měsíce. Horáček ale po této době propuštěn nebyl, protože byla podle žalobce stále důvodná obava z toho, že by mohl v trestné činnosti pokračovat.

Teryngel v minulosti uvedl, že státní zástupce navrhl rozšíření vazebních důvodů poté, co Vrchní soud v Praze snížil kauci na propuštění podnikatele na deset milionů korun a podnikatel tyto peníze složil. Žalobce pak rozhodnutí o propuštění na kauci zrušil.

Na kauci ho nepustí

Proti zrušení rozhodnutí o kauci podal Teryngel stížnost, kterou se minulý týden zabýval Vrchní soud v Praze. Podle advokáta rozhodl tak, že státní zástupce překročil svou pravomoc. Matula ve středu řekl, že Horáčkově stížnosti bylo vyhověno. „Této stížnosti bylo vyhověno a vrchní soud to moje usnesení zrušil,“ řekl státní zástupce. Protože ale soudy potvrdily rozšíření vazebních důvodů, Horáček už na kauci propuštěn být nemůže.

Podnikatel je ústřední postavou kauzy, podle médií ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích, za což žádal podle vyšetřovatelů úplatky. Vedle Horáčka obvinila policie například bývalou ředitelku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou, bývalého ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, který kvůli obvinění rezignoval, a bývalého ředitele Nemocnice Na Bulovce Františka Nováka, jehož odvolal ministr zdravotnictví na začátku července.

Server iROZHLAS.cz ve středu uvedl, že se Horáček z vazby zbavil části svého majetku. Pozemky v Ústí nad Labem podle serveru vrátil otci, podíly na dalších parcelách prý prodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám