Hlavní obsah

Hladoví psi lovili sousedům slepice. Majitelka je netýrala, jen zanedbala, rozhodla policie

– Vlčkovice
Právo, Vladislav Prouza

Kriminalisté obvinili 46letou chovatelku psů z Vlčkovic na Trutnovsku z nedbalosti při chovu zvířat, veterináři u ní našli zuboženou smečku pětapadesáti psů. Ženě zprvu hrozil postih za týraní zvířat s možným pětiletým trestem, nyní jí za nedbalost hrozí půlroční vězení. Úřady se případem zabývaly od loňska, veterinární správa ženě zvířata odebrala letos v létě.

Foto: Státní veterinární správa

Policie obvinila chovatelku psů z Trutnovska z nedbalosti.

Článek

„Kriminalisté jednání chovatelky překvalifikovali na přečin zanedbání péče o zvíře z nedbalosti s maximálně půlročním postihem nebo propadnutí věci,“ uvedl policejní mluvčí Lukáš Vincenc.

Veterináři v polovině letošního června psi chované v otřesných podmínkách rodinné usedlosti chovatelce odebrali. „Šlo o doposud největší počet jednorázově odebraných psů v Královéhradeckém kraji,“ sdělil ředitel krajské veterinární správy Aleš Hantsch.

Chovatelčinu opičí lásku ke zvířatům i díky zásahu úřadů všichni dospělí psi a štěňata přežili. Inspektoři během zevrubné prohlídky usedlosti nenašli žádné psí zdechliny.

Hladoví psi šli po zvířatech u sousedů

Případ se dostal do zorného pole úřadů v roce 2017. Obec čelila stížnostem občanů obtěžovaných štěkotem posledních zhruba pět let. Nedostatek potravy nutil psy k lovu slepic a drobných zvířat sousedů v okolí usedlosti. Situace vygradovala letos, kdy se počet chovanců soukromého pseudoútulku rozrostl na 17 psů, 30 fen a šest štěňat, z nichž řada přišla na svět nekontrolovatelným živelným rozmnožováním.

„Chovatelka tvrdila, že psa jí vždycky někdo přinese a ona se ho ujme,“ doplnil Hantsch. Úředníky žena vždy odbyla na prahu stavení, kde žije s matkou a dvojicí dospělých dětí. Trpělivost došla úřadům letos na jaře, kdy prohlídku usedlosti umožnil veterinářům soud. Psi díky spolku s názvem Pes nejvěrnější přítel našli azyl u náhradních chovatelů. Útulky v okolí by takové množství najednou nepobraly.

Reklama

Výběr článků

Načítám