Hlavní obsah

Odvolací soud snížil trest soudci Berkovi na sedm let vězení

Právo, Novinky, ČTK, Petr Marek
Olomouc
Aktualizováno

Nižší tresty uložil ve středu aktérům kauzy zmanipulovaných konkurzů, z nichž se zodpovídalo devět lidí včetně konkurzního soudce Jiřího Berky, Vrchní soud v Olomouci. Berku, který u táborského krajského soudu dostal 8,5 roku, poslal za mříže na sedm let. Ostatní obžalovaní byli odsouzeni k trestům od čtyř do šesti let. Jeden vyvázl s dvouletou podmínkou.

Foto: Petr Marek, Právo

Obžalovaní v kauze konkurzního soudce Jiřího Berky u olomouckého soudu

Článek

U Berky, ale i některých dalších obžalovaných, vrchní soud rozhodl i o propadnutí majetku. Rozsudek je pravomocný. Kromě Pavla Hlavatého si nikdo verdikt vyslechnout nepřišel. Všichni se z jednání soudu omluvili.

Insolvenčnímu správci Danielu Thonatovi trest soud snížil ze sedmi na pět let, znalec Martin Jurenka si odpyká šest let, o půl roku méně, než mu uložil krajský soud. Z původních sedmi na pět let a deset měsíců snížil vrchní soud trest také insolvenčnímu správci Petru Tuhému.

Foto: Petr Marek, Právo

Verdikt si k olomouckému vrchnímu soudu přišel vyslechnout jen Pavel Hlavatý.

Ještě víc odvolací soud snížil trest Luboru Kindlovi, místo 6,5 roku zůstane za mřížemi čtyři roky. Pět místo původních sedmi let ve vězení stráví Miroslava Melicharová a Karel Melichar. Znalec Pavel Hlavatý a Vladimír Šiša odešli od vrchního soudu se shodným dvouletým trestem s podmíněným odkladem, v případě Hlavatého je zkušební doba nařízena na tři roky, u Šiši na pět let.

Vina prokázána

„Rozhodnutí krajského soudu mělo určité vady, ale ty jsou jen formální, a tak nám nebránily v rozhodnutí. Vinu všech obžalovaných provedenými důkazy jednoznačně prokázal. Nižší tresty proto, že délka řízení byla nikoliv vinou obžalovaných nepřiměřeně dlouhá,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého vrchního soudu Jiří Zouhar.

Skupina na základě zfalšovaných konkurzů způsobila škodu 264 milionů korun. Všichni obžalovaní s výjimkou jednoho vinu u soudů odmítli.

Policie a následně soudy řešily tento případ už od roku 2003. Původně se obžaloba týkala 12 lidí, po amnestii jich zůstalo devět.

Vrchní soud případ projednával podruhé. V květnu 2012 v neveřejném zasedání původní rozsudek z 6. dubna 2010 zrušil, Berka byl tehdy odsouzen na devět let, a případ vrátil táborskému soudu s tím, aby lépe odůvodnil rozsudek. Ten poté vynesl nový rozsudek 25. listopadu 2015. Podle toho měl Berka jít do vězení na 8 a půl roku.

Soudci, kteří kauzu u krajského soudu v Táboře rozhodovali, tedy Jiří Bernát (†81) a Zdeněk Kučera (†62), už zemřeli.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Jiří Berka během líčení před Krajským soudem v Táboře. Archivní snímek

Obžalovaní byli odsouzeni za zneužití pravomoci veřejného činitele, účasti na zločinném spolčení, poškození věřitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku nebo nepravdivého znaleckého posudku. Působili jako soudci, konkurzní správci, podnikatelé i soudní znalci. Podstatou kauzy je podle obžaloby to, že Berka ve spolupráci s dalšími lidmi poslal na základě zfalšovaných dokumentů do konkurzu deset firem.

Policie začala skupinu odhalovat na jaře 2003 v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku. Berka ho podle obžaloby vyhlásil na základě padělaných dokumentů. K Union bance později přibylo obvinění za zmanipulování dalších konkurzů, například společností ZKL Klášterec nad Ohří, Stavební podnik Ralsko, Zbrojovka Brno, Retema, Krušnohorské strojírny a Báňské stavby Most.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvyšší soud zrušil amnestii pro soudce Berku

Nejvyšší soud (NS) rozhodl, že se justice bude muset znovu zabývat šíří amnestie v kauze údajných podvodů, za nimiž stál ústecký konkurzní správce Jiří Berka....

Výběr článků

Načítám