Hlavní obsah

Desítky zubožených čivav, množírna i v paneláku. Policie obvinila ženu z týrání zvířat

– Plzeň
Právo, Jan Švábek

Jeden z největších případů týrání psů na Plzeňsku v pátek uzavřeli plzeňští kriminalisté. Obvinění si vyslechla 48letá žena, která měla provozovat dvě velké množírny. Jedna z nich se dokonce nacházela v bytě panelového domu.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie obvinila ženu z týrání zvířatVideo: Policie ČR

 
Článek

„Žena je obviněná ze spáchání trestných činů týrání zvířat a neoprávněné podnikání. Hrozí jí až pětiletý pobyt za mřížemi,“ řekla Právu mluvčí policie Hana Rubášová.

Strážci zákona letos v červenci nejprve objevili množírnu na pozemku rodinného domu ve Starém Plzenci. Na případ tehdy upozornil spolek Hlas zvířat, jehož zástupcům se podařilo vypátrat i další množírnu v bytě panelového domu na plzeňském sídlišti Vinice. [celá zpráva]

Zvířata v obou množírnách žila v otřesných podmínkách. Jen v bytě se jich nacházela téměř stovka. Zdravotní stav u řady z nich byl velmi špatný, někteří psi špatné zacházení nepřežili. Spolek hovořil o stovkách zubožených jedinců, kteří mohli být týráni i několik let.

Měla zákaz podnikat v chovu zvířat

„Bohužel na místě, a to jak na pozemku, tak v domě, bylo obrovské množství mrtvých psů, někdy zakopaných, někdy spálených a někdy ponechaných v pytlích, nemluvě o tom neskutečném zápachu ze všudepřítomných výkalů a mrtvol,“ uvedli dříve zástupci spolku.

Podle zjištění spolku a spolupracující advokátní kanceláře žena měla prodávat psy, jako by měli průkaz původu, i když jej neměli, a to až za osmnáct tisíc korun. Většinou se jednalo o čivavy. Činila tak i přesto, že měla zakázané podnikání v oblasti chovu zvířat.

Zájemci absolvují ústní pohovor

Více než stovky psů se nejdříve ujal městský útulek pro zvířata v Plzni. Později si je převzal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který je teď nabízí zájemcům ke koupi. „Dnes jsme společně s paní ředitelkou odboru hospodaření s majetkem státu, paní doktorkou Lindou Hejlovou, navštívily místo, kde jsou pejsci umístěni. Je patrné, že se jim daří velmi dobře a jsou připraveni najít nové domovy,“ uvedla mluvčí policie.

Ceny nabízených zvířat se pohybují od několika set korun do dvou tisíc a jsou stanoveny na základě znaleckých posudků. Záleží především na jejich stáří a zdravotním stavu. K ceně budou připočteny náklady na kastraci. „Vzhledem k utrpení, kterému byla zvířata vystavena, budou zájemci po dohodě s orgány činnými v trestním řízení absolvovat osobní rozhovor,“ řekl mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Reklama

Výběr článků

Načítám