Hlavní obsah

Vytrhnutí mobilu nebyl trestný čin, šéfa strážníků soud zprostil obžaloby

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud po Prahu 1 zprostil ve čtvrtek ředitele strážníků Prahy 1 Miroslava Stejskala obžaloby ze zneužití pravomoci úřední osoby. Stejskal podle žalobců vytrhl mobil z ruky muži, který si chtěl natočit jeho služební číslo. Obvodní soud už ve věci jednou rozhodoval, nadřazený soud ale rozhodnutí zrušil a případ vrátil k novému projednání. Čtvrteční rozhodnutí není pravomocné.

Foto: Novinky

Miroslav Stejskal

Článek

„Soud má za to, že žalovaný skutek není trestným činem,“ rozhodla soudkyně Helena Králová. „Společenská škodlivost jednání obžalovaného nedosahuje úrovně toho, aby jeho jednání mohlo být posouzeno jako trestný čin,“ dodala.

Státní zástupkyně Zdenka Galková se na místě proti jejímu rozhodnutí odvolala.

Stejný soud postoupil letos v červenci případ Městské části Praha 1, protože se podle jeho názoru nestal žádný trestný čin, nanejvýš přestupek. S tím ale nesouhlasila státní zástupkyně a podala si proti rozhodnutí stížnost, kterou městský soud vyslyšel a kauzu vrátil k obvodnímu soudu.

„Městský soud zaujal názor, že soud má rozhodnout jakýmkoliv způsobem, nicméně své rozhodnutí zdůvodnit, aby bylo jednoznačné a zřejmé, proč takto rozhodl,“ konstatovala Galková.

Ta byla přesvědčena o Stejskalově vině, protože podle ní nepostupoval v souladu se zákonem. Navrhovala soudu Stejskala uznat vinným, nicméně upustit od jeho potrestání.

Roztržka na nádraží

Na tom naopak trval poškozený, podle kterého se Stejskal snaží o manipulaci, pokaždé říká něco jiného a jeho podřízení, kteří u soudu svědčili, záměrně lhali. Podle jeho zmocněnce ke Stejskalově zproštění nebyly dány podmínky.

„Zákon a obyčejný občan dostal na frak za to, že se chová, jak se chová,“ hlásal po skončení jednání na chodbě otec poškozeného.

Stejskal podle obžaloby v prosinci 2016 poblíž pražského hlavního nádraží vytrhl z ruky telefon muži, který se snažil natočit si služební čísla jeho a přivolané hlídky. Tu na místo přivolal Stejskal, protože při jeho předchozí kontrole poškozený údajně ignoroval jeho výzvy k prokázání se oprávněním pro parkování na místě pro invalidy a z místa odcházel.

Následně vznikla roztržka, do které se zapojil i otec poškozeného, který na místo dorazil o chvíli později. Strážníkům se chtěl prokázat svým platným průkazem ZTP, který byl ale jiný, než průkaz, který byl v autě. Stejskalovi se právě průkaz v autě moc nezdál a měl podezření, že je padělaný. Podle slov poškozeného šlo ale jen o to, že v autě byl omylem ponechán prošlý, nikoliv padělaný průkaz. Podle Stejskala byli poškozený i jeho otec údajně vůči strážníkům agresívní.

Když si mladší z mužů chtěl natočit zákrok a služební čísla strážníků na telefon, Stejskal mu přístroj vzal z rukou a hodil ho do auta. Hájil se tím, že muž mohl vytáhnout místo telefonu například zbraň.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám