Hlavní obsah

Policisté vybírali od řidičů kamionů pokuty bez bloku, dostali podmínky

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Snaha získat pár tisíc korun navíc přivedla až za hranu zákona dvojici vyškovských policistů. Vybírali si zahraniční řidiče kamionů, od kterých inkasovali za skutečné či domnělé přestupky, ovšem peníze strkali do vlastní kapsy. Nyní již bývalí policisté dostali za své jednání podmínku.

Obžalovaný David Krchňák a advokát Martin KlimoVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

David Krchňák a Zdeněk Ševčík si přivydělávali ke svým platům na přelomu let 2014 a 2015. Podle soudů v celkem šesti případech brali peníze od řidičů, přičemž jim buď vystavili doklad o tom, že pokutu na místě nezaplatili, ačkoli to nebyla pravda, nebo jim žádný bloček vůbec nedali.

„Dal mi pokutu 500 korun a vystavil mi dva doklady, na jednom bylo, že jsem zaplatil a na druhém, že ne,“ popsal svou zkušenost s policisty slovenský řidič.

Jeho polští kolegové se museli vykoupit většími sumami. „Chtěli po nás 600 euro (asi 15 tisíc korun), namalovali nám i mapku, kde najdeme bankomat, pak na nás čekali u dalšího výjezdu z dálnice. Žádné potvrzení jsme nedostali,“ uvedli při výslechu shodně další dva řidiči. „Chtěli po mně 300 euro (asi 7 800 Kč), já měl jen 100, tak řekli, že to stačí. Žádný doklad jsem nedostal,“ doplnil jiný šofér.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Obžalovaný David Krchňák

Přivýdělek pro policisty skončil poté, co zastavili polský kamion s tím, že jeho náklad má příliš velké rozměry. „Chtěli po mně 400 euro. Chvíli poté mě zastavili další policisté v civilu a těm už jsem podal vysvětlení,“ řekl poslední kamioňák.

Okresní soud ve Vyškově potrestal oba policisty podmínkou trestním příkazem, Krchňák se ale proti tomu bránil. Při soudním jednání pak dostal opět podmínku a odvolal se ke Krajskému soudu v Brně. „Nikdo z těch polských řidičů mého klienta jako policistu, který měl kasírovat nějaké pokuty, nepoznal. Někteří si ani nepamatovali místo, kde je měl zastavovat. Z důkazů neplyne, co se vlastně mělo stát, netvoří ucelený řetězec a soud by proto měl klienta zprostit obžaloby,“ tvrdil advokát Martin Klimo.

Senát v čele se Světlanou Bartošovou ale smetl námitky ze stolu a bývalému policistovi potvrdil dvouletý trest s odkladem na tři roky. „V důkazech jsme nenašli rozpory. Je potřeba upozornit, že polští řidiči vypovídali po třech letech od události. Máme také potvrzeno, že ve dny, kdy mělo k jednání docházet, byl obžalovaný ve službě. Trest pro něj není nepřiměřeně přísný,“ prohlásila Bartošová.

Reklama

Výběr článků

Načítám