Hlavní obsah

Za pád mostu ve Vilémově dostal stavbyvedoucí čtyři roky, ostatní soud zprostil obžaloby

Právo, Jana Pechová
Havlíčkův Brod
Aktualizováno

Okresní soud v Havlíčkově Brodě poslal ve čtvrtek na čtyři roky do vězení stavbyvedoucího Josefa Spoura za pád mostu ve Vilémově. Navíc muž dostal zákaz činnosti na pět let. Ostatních devět trestně stíhaných soud obžaloby zprostil. Most spadl v roce 2014 a zemřeli pod ním čtyři lidé.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Stavbyvedoucí Josef Spour před jednací síní okresního soudu v Havlíčkově Brodě.

Článek

„Inženýr Spour nereagoval na upozornění dělníků, kteří ho opakovaně informovali o tom, že upevňované stojky se hýbou,“ vysvětlila soudkyně, proč poslala Spoura, který vedl práce na mostě, na čtyři roky do vězení a vyslovila mu pětiletý zákaz činnosti za obecné ohrožení z nedbalosti.

Soudkyně sice kritizovala přístup ostatních devíti obžalovaných, konstatovala však, že nebylo prokázáno, že by spáchali skutek, pro který byli stíháni. „Nestačí, pokud byla pachatelem vytvořena situace, která vyžaduje splnění dalších podmínek, aby se skutek stal,“ vysvětlila.

V souladu s obhájci přitom zdůraznila, že obžaloba se měla zabývat dalšími lidmi. Podle Spourova obhájce Vladislava Kusaly bylo například fatální rozdělení mostu na dva stavební objekty. A nebyl jediný, kdo na věc upozorňoval.

Zřícený most ve Vilémově. Záběry z 5. září 2014Video: Novinky

„Všichni konstatovali, že tohle se nemělo stát,“ uvedla soudkyně. Jak připomněla, most se také podle znaleckého posudku zřítil kvůli odtěžení zeminy, to bylo ale projektantem povoleno, proto soud nemohl tuto činnost klást dalšímu stavbyvedoucímu, Romanovi Bednaříkovi, za vinu.

Proti rozsudku se na místě odvolala státní zástupkyně Zdeňka Tománková - a to u všech obžalovaných i u všech výroků - i Josef Spour. Kauza tak zamíří ke královéhradeckému krajskému soudu.

Čtyři mrtví

Při tragédii ze 4. září 2014 na staveništi ve Vilémově zahynuli čtyři dělníci a dva další byli zraněni. Státní zástupkyně v kauze zažalovala deset lidí – stavbyvedoucí, manažery, úředníky, technický dozor a koordinátory bezpečnosti práce. Všechny vinila z obecného ohrožení z nedbalosti.

„Porušili důležité povinnosti vyplývající z jejich zaměstnání. Pokud by si řádně plnili povinnosti, k neštěstí by nedošlo,“ řekla v červnu žalobkyně. Podle ní neměl pád mostu jedinou příčinu, a proto za příčinu lze považovat jednání každého z obviněných, kteří se nekonáním spolupodíleli na celé tragédii.

Foto: Jana Pechová, Právo

Sesunutý most ve Vilémově

„Stál jsem asi 10 metrů od mostu a čekal na příjezd nákladního auta. Uprostřed mostu se najednou udělala prasklina a most spadl. Jeden dělník sténal pod mostem, další volal, ať voláme záchranku,“ vylíčil u soudu svědek Tomáš Nevím, bagrista s 23letou praxí.

Zda se most propadl či roztrhl, nebyl bagrista schopen popsat. Jen upřesnil, že prasklina byla napříč. „Bylo to strašně rychlé, hned to bylo dole. Žádný hluk u toho slyšet nebyl,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám