Hlavní obsah

Inspekce po třech letech skončila vyšetřování detektiva ÚOOZ Vokála

Právo, Radim Vaculík

Po třech letech uzavřela podle informací Práva Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyšetřování případu údajné korupce a úniku citlivých informací z bývalého protimafiánského útvaru (ÚOOZ).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Luděk Vokál

Článek

Z těchto trestných činů viní pracovníci GIBS někdejšího šéfa prvního oddělení násilí na ÚOOZ Luďka Vokála (50) a společně s ním z podplácení také brněnského podnikatele a kdysi i policejního informátora Albina Arifoviče.

„Vyšetřování bylo skončeno a oba obvinění se koncem října seznámili se spisem. Inspekce by v nejbližších dnech měla státnímu zástupci předat návrh na podání obžaloby,“ řekl v pátek Právu důvěryhodný zdroj z bezpečnostních kruhů. GIBS Vokála podezřívá, že mezi roky 2010 až 2015 poskytoval lidem z podsvětí informace ze spisů protidrogové centrály, kde dříve pracoval, a následně i z ÚOOZ.

To už byl prý ve spojení s Arifovičem, kterému podle mínění inspektorů sděloval informace, na čem a na kom protimafiánský útvar právě pracuje. Oba se scházeli ve VIP salonku pražského hotelu Corinthia, který si bosenský rodák Arifovič platil a používal na schůzky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek na archivní fotografii

Na jaře roku 2015 tak mimo jiné Vokál údajně podnikateli sdělil, že ÚOOZ už neprověřuje možnou trestnou činnost odsouzeného lobbisty Romana Janouška.  Ten si v té době odpykával v brněnské věznici trest 4,5 roku vězení za dopravní nehodu z března 2012, kdy v opilosti srazil na křižovatce v Praze 4 ženu a z místa ujel.

Vokál údajně Arifovičovi řekl, ať se objedná u Janouška na návštěvu a oznámí mu dobrou zprávu, že ho už ÚOOZ neprověřuje jako podezřelého v souvislosti s tzv. kauzou Nagyová. Arifovič si pak podle zjištění redakce z justičního zdroje návštěvu v brněnské věznici domluvil a v květnu 2015 za Janouškem, který je prý jeho známý, skutečně byl.

Vokála inspekce zadržela v říjnu 2015 a skončil na měsíc ve vazbě, než ho propustil pražský městský soud. Ten letos v únoru konstatoval, že detektiv skončil za mřížemi nezákonně a přiznal mu odškodné 26 tisíc korun.

Schůzky poslouchala GIBS

Část informací z ÚOOZ se od Vokála přes Arifoviče dostala údajně i k dalšímu vlivnému brněnskému byznysmenovi – majiteli bezpečnostní agentury Trade Fides Liboru Hledíkovi. S Hledíkem se Vokál potkal ve společnosti Arifoviče, ale už pod skrytým dohledem inspekce, která nasadila do hotelového salonku prostorové odposlechy.

„Šlo o informaci týkající se tzv. kauzy Nagyová a toho, zda ÚOOZ nadále prověřuje konkrétní jméno jednoho z těch, kdo měli Janě Nečasové (dříve Nagyové, pozn. red.) nosit dary, tedy jestli na tom člověku dál dělají,“ přiblížil už dříve zdroj redakce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jana Nečasová (dříve Nagyová) u soudu v roce 2017.

Vokálova odpověď prý stejně jako v případě Janouška zněla: nikoli. Oním člověkem byl údajně šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš. Ten v kauze týkající se luxusních darů pro někdejší ředitelku kabinetu premiéra Janu Nečasovou vystupuje jen v roli svědka.

Auto za půl milionu

Hledík jakékoli předávání informací odmítl, pouze potvrdil schůzku, které se Vokál účastnil, aniž by prý podnikatel věděl, že se onen muž jmenuje Vokál.

Inspekce má jasno v tom, že se údajným vynášením informací Vokál dopustil zneužití pravomoci úřední osoby, ale navíc i korupce, za což mu hrozí až dvanáctiletý trest vězení. Od Arifoviče totiž podle vyšetřovatelů dostal novou Škodu Octavia zhruba za půl milionu korun.

I když se oba údajně snažili předání auta jako úplatku zakrýt domnělou smlouvou o půjč­ce, doplatili prý na to, že je už nějakou dobu inspekce sledovala a odposlouchávala.

Sám Vokál od začátku jakoukoli vinu odmítá s tím, že ve spise není žádný důkaz, který by ho usvědčoval. Míní, že se inspekce snažila přes něj dostat na kobylku tehdejšímu řediteli ÚOOZ Robertu Šlachtovi, který po sloučení tohoto útvaru s protikorupční policií odešel předloni v létě na post náměstka českých celníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám