Hlavní obsah

Za přeříznutí lana výškovému pracovníkovi v Praze má jít žena do detence

Pražský městský soud poslal do zabezpečovací detence ženu, která podle závěrů kriminalistů přeřezala z okna svého bytu jisticí lano výškovému pracovníkovi. Muž, jenž se v té době nacházel v úrovni pátého patra, se poté okamžitě spustil po hlavním provazu, takže se mu nic nestalo. Trestní stíhání pro pokus o vraždu státní zástupci zastavili, protože žena byla nepříčetná. Uvedla to mluvčí soudu Markéta Puci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační fotografie

Článek

Incident se stal loni 30. září odpoledne v domě v Olštýnské ulici v Praze 8. Žena, která bydlela ve 13. patře, otevřela podle policie okno z obývacího pokoje a přeřízla lano, které u okna viselo. Provaz jistil muže, který v té chvíli pracoval na vnějším plášti budovy. Muž pak v obavě o svůj život slanil z výšky zhruba 13,3 metru po hlavním laně na technickou střechu.

"V případě přeřezání i hlavního lana by došlo k pádu poškozeného na tvrdý podklad, což by u něho mohlo vést ke vzniku smrtelného zranění," konstatoval soud ve svém rozhodnutí.

"Pachatelka uvedla policii pokaždé něco jiného. Podle znalců je závislá na alkoholu i omamných prostředcích. Zajímavé je to, že policie to vedla nejdříve jako přestupek, ale po znaleckém vyjádření ze soudního lékařství to překvalifikovala na pokus vraždy," sdělil předseda soudního senátu Kamil Kydalka.

Hrozilo jí až 18 let

Za pokus o vraždu by ženě hrozilo deset až 18 let vězení. Státní zastupitelství však letos v září dospělo k závěru, že obviněná nebyla v době skutku trestně odpovědná. S odkazem na posudky, podle nichž by další pobyt ženy na svobodě mohl být mimořádně nebezpečný, navrhlo soudu uložení detence, čemuž soud vyhověl počátkem října.

Zabezpečovací detence uložená soudem trvá, "dokud to vyžaduje ochrana společnosti". Soud musí minimálně jednou za rok přezkoumat, zda ještě existují důvody pro její pokračování. Podle statistik Vězeňské služby je v detenčních ústavech aktuálně 88 lidí, z toho osm žen.

Reklama

Výběr článků

Načítám