Hlavní obsah

Rittig o kauze poslaneckých trafik: Nepamatuji se

Právo, Radim Vaculík
Praha

Obvodní soud pro Prahu 1 v úterý vyslechl lobbistu Ivo Rittiga, který se měl jako svědek vyjádřit k případu tzv. poslaneckých trafik týkajícího se kauzy Nagyová. Výslech byl však velmi rychlý a soudkyně se toho příliš nedozvěděla.

Foto: Petr Horník, Právo

Podnikatel Ivo Rittig.

Článek

„Nepamatuji se. Nemohu to vyloučit, že jsem se s některým z nich potkal.“ Takto Rittig jako svědek reagoval na otázky státního zástupce, zda se na podzim roku 2012 scházel ve své pražské vile s některými z obžalovaných v této části letité kauzy.

V ní žalobce viní ze zneužití pravomoci a korupce někdejší šéfku sekretariátu premiéra Janu Nečasovou (dříve Nagyovou), jejího manžela a bývalého předsedu vlády Petra Nečase a také dřívějšího náměstka na ministerstvu zemědělství Romana Bočka.

Rittig u soudu připustil, že se s Nečasovou a Bočkem nejspíš setkal, odmítl ale, že by jednali o jakýchkoli postech ve státních společnostech pro trojici rebelujících poslanců ODS výměnou za jejich vzdání se mandátu ve Sněmovně.

Foto: Petr Horník, Právo

Expremiér Petr Nečas (vlevo)

„Společenské,“ odvětil Rittig na dotaz žalobce, o čem tedy byly schůzky u něj doma. Nic prý neví o nějakých domluvách uvnitř ODS či vlády o možných trafikách pro trojici Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř. Ti na podzim 2012 rezignovali na svá poslanecká křesla, díky čemuž tehdejší Nečasova vláda prosadila kontroverzní daňový balíček. Fuksa se Šnajdrem a Tluchořův blízký přítel se následně dostali do státem řízených firem.

Podle obžaloby se na všem dopředu s trojicí poslanců domluvili Nečas, Nagyová a Boček, za což byli původně všichni obviněni z korupce. V případě jmenované trojice exposlanců ale zasáhl Nejvyšší soud a zakázal jejich další stíhání s odkazem na imunitu.

Některé ze schůzek se měly odehrát podle odposlechů právě u svědčícího Rittiga, jenže ten si na ně nevzpomínal a nic prý neví ani o jednáních o možných trafikách pro bývalé poslance.

Soud bez odposlechů

„Absolutně vylučuji,“ uvedl stroze Rittig, když byl tázán, zda o tom s někým hovořil.

Při původní výpovědi na policii před pěti lety se přitom rozvykládal podrobněji, a to údajně na dvacet stránek protokolu. Jenže tehdy jej kriminalisté mohli konfrontovat s odposlechy, které však následně soudkyně Helena Králová odmítla připustit jako důkaz. Byly podle ní pořízeny nezákonně.

Foto: Petr Horník, Právo

Podnikatel Ivo Rittig (vpravo) a expremiér Petr Nečas

Nicméně jednu ze schůzek s Rittigem na podzim 2012 v úterý jako další svědek připustil tehdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Nešlo prý ale o žádné trafiky pro jeho stranické kolegy nebo o možné hlasování o stabilizačním daňovém balíčku.

„Tvářil se (Rittig) jako lobbista, který má informace ze středočeské ODS. Vše se týkalo nadcházejícího kongresu ODS,“ vysvětlil Kuba důvod, proč jednal v Rittigově vile, které se říkalo „garáž“.

Hlavní líčení bude pokračovat v listopadu, kdy má soud mimo jiné vyslechnout někdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám