Hlavní obsah

Muž dostal podmínku za podpálení bytovky, po požáru prý dál hrozil žhářstvím

Právo, pab

Rok vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky a povinnost zaplatit miliónovou škodu. Takový trest uložil klatovský soud Josefu Ř. za obecné ohrožení z nedbalosti. Pětatřicetiletý muž podle soudu způsobil letos v dubnu požár bytového domu v Kolinci na Klatovsku, kde byl jedním z nájemníků.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle zatím nepravomocného rozsudku nechal v bytě bez dozoru hořet svíčku, od které chytlo nejprve zařízení podkrovního bytu a následně se oheň rozšířil na střechu.

„Obžalovaný ponechal chvilkově bez dohledu na skleněném konferenčním stolku svíčku a odešel na toaletu. Když se po zhruba 15 minutách vrátil do pokoje, zaregistroval, že hoří sedací souprava. Požár se snažil uhasit, ale zazmatkoval a z bytu utekl, přičemž nikoho z ostatních nájemníků na hrozící nebezpečí neupozornil,“ stojí v rozhodnutí soudu, který vydal tzv. trestní příkaz, aniž by případ veřejně projednal.

Hasiči museli tehdy evakuovat 15 lidí, nikomu se nic vážného nestalo. Josefa Ř. policisté krátce nato zadrželi a v dechu mu naměřili téměř půldruhého promile alkoholu. Muž tvrdil, že zapálil svíčku, aby uctil svého zemřelého otce. Připustil, že do svíčky mohl nechtěně strčit, když odcházel na záchod. Nevyloučil ani možnost, že ji shodil jeho pes. Úmyslné založení požáru ale popřel. [celá zpráva]

Této verzi nasvědčovalo především to, že byt obýval neoprávněně a obec jako majitel domu se ho snažila vystěhovat.

Před soudem i za smrt cyklisty

Podle informací Práva muž dva měsíce po požáru několika lidem v obci vyhrožoval žhářstvím.

„V místním parčíku nejprve slovně zaútočil na 54letou ženu s tím, že ji zlikviduje a všechno jí vypálí. O chvíli později se svým komplicem fyzicky napadli 58letého muže a přitom na něho křičeli, že všichni, co bydlí na náměstí, shoří, a dále vyhrožovali, že už tady jednou hořelo a bude hořet znovu,“ uvedl zdroj obeznámený s případem.

Šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová Právu potvrdila, že na muže už podali k soudu návrh na potrestání za přečiny nebezpečné vyhrožování a násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci.

Právo dále zjistilo, že Josef Ř. stojí před soudem ještě za dopravní nehodu, při které motocyklem smetl na přechodu v Hradešicích 69letého cyklistu a způsobil mu smrtelné zranění. Podle obžaloby neměl řidičský průkaz a na motorce měl falešné espézetky, protože stroj neměl platnou technickou kontrolu. Podle znalců byla jeho rychlost v okamžiku střetu přes 70 km/h.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám