Hlavní obsah

Soud potvrdil 12 let za pokus o vraždu kvůli jointu, odsouzený je stále na útěku

– Praha
Novinky, bad

Dvanáct let ve vězení má strávit pětatřicetiletý Petr Sonnleitner, který loni v Rakovníku kvůli zapálenému jointu sedmnáctkrát bodl o šest let staršího muže. Trest, který Sonnleitner dostal v červnu od Krajského soudu v Praze, potvrdil v úterý pražský městský soud. Sonnleitner je ale od útoku na útěku a policie po něm stále pátrá.

Foto: Policie ČR

Hledaný Petr Sonnleitner

Článek

Sonnleitner loni v dubnu před diskotékou v Rakovníku dvaceticentimetrovým nožem sedmnáctkrát bodl muže, který si tam šel vypůjčit zapalovač, aby si zapálil marihuanovou cigaretu, což vadilo několika mužům, kteří zrovna vyšli z diskotéky ven. „Začali mě osočovat: ‘Co tady smrdíš, ty smažko, ty feťáku, co tady smrdíš.‘ Asi jsem jim něco odpověděl,“ uvedl u hlavního líčení napadený.

Z hádky se postupně stal fyzický konflikt, během něhož vytáhl Sonnleitner nůž a muže pobodal. Napadený podle svých slov díky adrenalinu nic necítil. Až když je vyhazovač z diskotéky od sebe odtrhl, zjistil, že je pobodaný.

„Když jsem nadzvedl tričko, viděl jsem vyhřezlý střeva. Pak přijela záchranka,“ řekl soudu muž, který v minulosti dostal dva podmíněné tresty právě za rvačky a ve volném čase se věnuje amatérskému boxu.

Žádná obrana

Sonnleitnerův obhájce se v odvolání snažil soud přesvědčit, že se jeho klient nedopustil trestného činu, ale nutné obrany. Napadený podle něj útok začal, měl fyzickou převahu a profesionální trénink, nůž tak byl podle obhájce přiměřenou obranou. S tím ale odvolací senát nesouhlasil.

„Nelze považovat za jednání nutné k obraně takové jednání, které vyprovokovalo útok útočníka,“ uvedl soudce Martin Zelenka. „Obžalovaný nejednal jako obránce, neboť z jeho strany šlo o oplácení útoku útokem, nikoliv obranou,“ dodal.

Sonnleitner se od útoku skrývá před policií, odsouzen byl v nepřítomnosti. Při domovní prohlídce u něj policisté v minulosti našli berettu ráže 7.65, přičemž Sonnleitner není držitelem zbrojního průkazu. Podle pravomocného rozsudku má také poškozenému zaplatit čtvrt miliónu jako nemajetkovou újmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám