Hlavní obsah

Policie blokuje Dvořákovi i matce majetek, na Rittiga ale nedosáhla

Právo, Matěj Říha

První týden procesu má za sebou pražský městský soud v kauze týkající se tunelování pražského dopravního podniku prostřednictvím tří zakázek: na tisk papírových jízdenek, na prodej jízdenek ve vestibulech metra a dodávky SMS jízdenek.

Foto: Petr Horník, Právo

Exředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák přichází na jednání soudu.

Článek

Hlavními obžalovanými jsou v této věci bývalý ředitel z let 2007 až 2011 Martin Dvořák (48) a lobbista Ivo Rittig (55), u kterých měla podle spisu skončit část z téměř půlmiliardové škody. U soudu se však nehraje jen o vinu, či nevinu celkem 17 obžalovaných. Policie sedmi z nich v minulosti také zabavila rozsáhlý majetek. Všichni vinu odmítají.

Jak Právo zjistilo, policejní plomba visí podle údajů z katastru nemovitostí na nemovitostech Dvořáka, který kromě dopravního podniku v minulosti šéfoval i televizi Prima, i jeho matky Marie Novákové (72), bohaté developerky.

Naopak k majetku Rittiga, který má i monacké občanství, se policisté nedostali. Podle katastru totiž žádné nemovitosti nevlastní a nepatří mu ani luxusní vila na rozhraní pražských Vinohrad a Vršovic, kde při pobytu v Česku se svou rodinou bydlí.

Foto: Petr Horník, Právo

Lobbista Ivo Rittig přišel v úterý na zahájení soudního líčení

„V souvislosti s trestním řízením samozřejmě byly zajištěny majetkové hodnoty, ale nechtěl bych specifikovat, kterým osobám a které majetkové hodnoty to jsou,“ řekl Právu dozorující státní zástupce Adam Borgula.

Nákupy Dvořákovy matky

Tehdejší protikorupční policie, která kauzu rozkrývala, přitom zabavení zdůvodnila tím, že dotčený majetek může být výnosem z trestné činnosti. Obžalovaní tak s majetkem nemohou nakládat – třeba ho převést na někoho jiného.

Detektivové zabavili Dvořákovi byt v Krakovské ulici, která se nachází v samotném centru Prahy nedaleko Václavského náměstí, v říjnu 2015. Na stejné adrese má trvalé bydliště i jeho matka.

Ta čelí obžalobě, že si za peníze vyvedené ze zakázek dopravního podniku pořídila dům na portugalském souostroví Madeira. V obžalobě se píše, že kupní cena nemovitosti byla přes 1,5 miliónu eur (což v přepočtu podle aktuálního kurzu představuje téměř 40 miliónů korun). Dvořák svou matku hájí. Prý za dům zaplatila ze 40 procent ze svého a na zbytek si vzala úvěr.

Nováková sama dala před šesti lety médiím prohlášení, ve kterém uvedla, že podniká od začátku 90. let především v realitách, a odhadla, že vlastní majetek buď osobní, nebo ve formě podílů v developerských společnostech za stovky miliónů korun.

Tehdy novináři přišli na to, že za podezřelých okolností v roce 2010 koupila vilu na pražské Hanspaulce od firmy právníka Davida Michala, který je nyní také mezi obžalovanými.

Prali právníci peníze?

Michal tehdy působil ještě v advokátní kanceláři Šachta & Partners, která pro dopravní podnik pracovala. Později založil svou kancelář. Spolu se svými partnery a bratrem, který vede účetní společnost, se staral o Rittigovy osobní finance.

Policie na majetek Novákové sáhla až na konci roku 2016. Od té doby nemůže nakládat s rodinným domem a přilehlými pozemky ve vesnici Osnice za Prahou.

Kromě Michala stojí před soudem i jeho partneři z advokátní kanceláře Karolína Babáková a Marek Stubley podezřelí z toho, že peníze vyvedené z dopravního podniku vyprali prostřednictvím firem sídlících v daňových rájích.

Foto: Petr Horník, Právo

Právníci Karolína Babáková a David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners)

Z trojice právníků dopadl nejhůře Stubley. Má totiž zaplombované parcely v pražské městské části Lipence a byty ve Zbraslavi a Letech.

Michal s Babákovou naopak vyvázli. Zatímco Michal jako fyzická osoba podle katastru žádné nemovitosti nevlastní, byt Babákové v pražské Chuchli nebyl plombou dotčen.

Z osob, které čelí obžalobě kvůli zmanipulování jízdenkových zakázek, policie dosáhla také na majetek někdejšího šéfa tiskárny Neograph Jana Janků. Zajištěn má přes čtyři roky rodinný dům se zahradou v Čelákovicích a obstavené jsou také rozsáhlé pozemky, které vlastní na Litoměřicku. Právě tiskárna Neograph zajišťovala bez soutěže tisk pražských jízdenek.

Janků je považován za Rittigova člověka, který z firmy „vyštípal“ druhého majitele tiskárny Vladimíra Sittu staršího a jeho stejnojmenného syna. Právě Vladimír Sitta mladší na podezřelou zakázku své firmy, kterou založil jejich dědeček, upozornil policii.

Plomba na Kmeťův majetek

Šlo o provizi 17 haléřů z každé prodané jízdenky, které údajně díky fiktivní poradenské smlouvě tekly do společnosti Cokeville Assets, což je firma Petera Kmetě, Rittigova obchodního partnera.

Kmeť si ve vězení odpykává tříletý trest kvůli kauze, která se týkala tunelování petrochemické společnosti Oleo Chemical. Také jemu policie obstavila majetek. Plomba visí na polovičním podílu na bytě v pražských Horních Počernicích, rozsáhlých pozemcích na Kutnohorsku nebo Havlíčkobrodsku.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný Peter Kmeť

Obstavený byt v centru Prahy má také známý právník Aleš Rozehnal, který v kauze figuruje v souvislosti s legalizací peněz ze zakázky na elektronické jízdenky přes kyperské firmy. Ve stejné části případu je obžalovaný také Ferdinand Überall, který má obstavený rodinný dům s pozemky na Plzeňsku.

Überall je spolupracovník právníka Michala, který od začátku letošního roku spolu s ním čelí dalšímu obvinění, a to z téměř 40miliónového daňového úniku týkajícího se prodeje pozemků v Praze-Hodkovičkách z roku 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám