Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby policistu, který zastavil autem ujíždějícího motorkáře

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, rav, kub

Obvodní soud pro Prahu 8 zprostil ve středu obžaloby z těžkého ublížení na zdraví policistu Šimona Vaice, který loni v červenci zahradil služebním autem v pražském Těšnovském tunelu cestu ujíždějícímu motorkáři. Muž ve vysoké rychlosti do vozidla narazil a skončil v nemocnici s těžkým zraněním. Podle rozsudku byl zásah legální a předcházela mu bezohledná jízda pronásledovaného motorkáře.

Shromáždění policistůVideo: Novinky

 
Článek

Rozsudek zatím není pravomocný, lze se proti němu odvolat. Soudce označil Vaicův postup jako legální zákrok. „Zásah obžalovaného do práv a zájmů poškozeného nebyl vzhledem k jeho předchozí bezohledné a nebezpečné jízdě zjevně nepřiměřený,“ konstatoval soudce Miroslav Rákosník.

Ze strany policisty coby řidiče auta šlo podle Rákosníka o určité krizové jednání, kterým reagoval na nastalou situaci, když se motorkář snažil ujet policii. „Musíme se dostat do obrazu, jak se to jevilo obžalovanému ve chvíli, kdy přistoupil k tomu donucovacímu prostředku,” sdělil soudce.

Foto: Novinky

Srážka motorkáře s policejním autem

Důkazy v případu podle něj nelze posuzovat samostatně, ale v souvislostech. „Kamerové záznamy nechci přeceňovat," řekl soudce při odůvodnění verdiktu. Záběry jsou podle něj ovlivněné i úhlem snímání či světelnými podmínkami.

BEZ KOMENTÁŘE: Srážka motorkáře s policejním autemVideo: Novinky

Žalobce Michal Muravský původně navrhoval podmíněný trest. Za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti jinak hrozilo Vaicovi až dvouleté vězení a zákaz činnosti. Podle státního zástupce sice mohl policista použít auto oprávněně jako zátaras, v tomto případě to ale prý udělal příliš náhle, aniž by měl motorkář možnost reagovat. [celá zpráva]

Obžalovaný policista v závěrečné řeči uvedl, že jednal v zájmu společnosti, občanů a kvůli ochraně účastníků silničního provozu.

Rozhovor s Šimonem VaicemVideo: Novinky

Kauza vyvolala řadu reakcí, vyjádřil se k ní i policejní prezident Tomáš Tuhý, který policistu brání a varoval před kriminalizací práce policie. Před soudní budovu přišly rovněž desítky Vaicových kolegů na jeho podporu. [celá zpráva]

Smířlivě vystupuje rovněž zmocněnec poškozeného, který vzal zpět nárok na náhradu škody. Soud také požádal o shovívavost vůči obviněnému policistovi a navrhl, aby sice byl uznán vinným, ale upustilo se od potrestání. „Udělal chybu, ale samotné projednání případu stačí,” dodal zmocněnec.

Vaic dále slouží u policie, protože mu v tom nebrání žádné pravomocné soudní rozhodnutí. Podle něj bude mít jeho případné odsouzení vliv na další práci policistů, kteří budou řešit podobné případy

Vážná nehoda se stala loni 16. července. Soud nechal přehrát videozáznam, na kterém je patrné, že policista použil auto jako zátaras, když chtěl zastavit motocyklistu. Řidič údajně nereagoval na výzvy k zastavení, byl podezřelý, že má zákaz řízení. Muž do auta narazil ve vysoké rychlosti, zdravotníci ho přepravili do nemocnice s těžkým zraněním. Dva policisté v autě byli údajně zraněni lehce.

Reklama

Výběr článků

Načítám