Hlavní obsah

Bratr Pavla Wonky omluvu na disidentovi Černíkovi nevysoudil

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Disident Václav Černík se nemusí omluvit Jiřímu Wonkovi za slova, která pronesl na adresu jeho bratra Pavla, politického vězně, který v roce 1988 zemřel v královéhradeckém vězení. O zamítnutí žaloby, kterou se Jiří Wonka domáhal zadostiučinění za zneuctění jména svého bratra i celé jejich rodiny, rozhodl v úterý Krajský soud v Hradci Králové. Wonka se nedočká ani sta tisíc korun coby náhrady nemajetkové újmy, naopak by měl zaplatit náhradu řízení.

Václav Černík a Jiří Wonka k rozsudkuVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Václav Černík na setkání v dubnu 2012 v restauraci Sokolovna v Trutnově měl mimo jiné prohlásit, že Pavel Wonka byl gauner a velký grázl a ve věznici na Borech donášel bachařům. Za tato slova se měl podle prvoinstančního soudu omluvit.

Krajský soud však byl opačného názoru. Jeho hlavním argumentem byla zejména skutečnost, že Jiří Wonka není podle právní úpravy platné v době, kdy k žalovanému skutku došlo, osobou oprávněnou domáhat se zadostiučinění. Tuto možnost mu dal až nový občanský zákoník, platný od roku 2014.

„Tehdejší právní úprava taxativně jmenovala osoby, které se mohou dožadovat zadostiučinění. Jednalo se o manžela či manželku, druha a družku, děti. Není-li jich, pak rodiče,“ uvedla v krátkém odůvodnění soudkyně Martina Nyplová. Pavel Wonka však neměl potomky a jeho rodiče již zemřeli. Otec v jeho dětství, matka v roce 2004.

Právo na názor

Jiřího Wonky se rovněž dotkla slova, jež zazněla z úst Václava Černíka ve filmovém dokumentu Libuše Rudinské Pavel Wonka se zavazuje, když řekl, že Václav Havel odmítl přijet na setkání k výročí úmrtí Pavla Wonky, že rakev s Pavlovým tělem na pohřbu nesli dva příslušníci Státní bezpečnosti a že se Pavel Wonka choval ve věznici nečestně.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jiří Wonka (vlevo) žaloval Václava Černíka za jeho výroky o Pavlu Wonkovi.

Tato část žaloby byla ale už u okresního soudu zamítnuta, neboť na vyjádření pronesené během diskuse s přáteli měl mít žalovaný nárok v rámci práva vyjádřit názor. Za to, že tato slova někdo natočil a prostřednictvím filmu šíří dál, není podle soudů žalovaný zodpovědný.

„Je nám to velice líto, rozhodně osobnost Pavla Wonky nezpochybňujeme. Ale zpochybňujeme osobnost jeho bratra, který naopak mého klienta neustále pronásleduje urážkami. Mám za to, že poškozeným je můj klient. Proces ho psychicky deptá, byl opakovaně vyslýchán policií. Nechme spát Pavla Wonku, čest jeho památce, a prosila bych jeho bratra Jiřího, aby se už uklidnil,“ zaznělo v závěrečné řeči obhájkyně žalovaného.

Rozhodnutí hradeckého soudu Jiřího Wonku překvapilo. „Považuji to za krajní nespravedlnost. Pomluvy byly prokázány,“ pravil bratr zemřelého disidenta, jenž je rozhodnutý ve sporu pokračovat a podá dovolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám