Hlavní obsah

Nechyboval jsem, tvrdí pražský soudce Pytloun žalovaný kvůli promlčenému případu

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Postupoval jsem přesně a přísně, hájí se před Nejvyšším správním soudem v Brně soudce Městského soudu v Praze Jaroslav Pytloun, který čelí kárné žalobě, že nebyl důsledný v kauze advokátů Karla a Lenky Hnilicových, jejichž stíhání zastavil kvůli promlčení. Projednání případu dvojice právníků nakonec protáhla série údajných obstrukcí převážně ze strany obžalovaných.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Soudce Jaroslav Pytloun

Článek

Pytloun se ve čtvrtek, kdy začal správní soud jeho kauzu řešit, hájil zejména tím, že podle svých vlastních slov nikde nepochybil, nesnažil se nikoho žádným způsobem poškodit a současně dodržoval práva obžalovaných, kterým se však nakonec podařilo využitím svých znalostí vytvořit prostor po tolik obstrukcí, že byl jejich případ promlčen a soudce musel jejich stíhání zastavit. „Postupovali jsme přesně a přísně v souladu se soudním řádem,“ uvedl.

Manželská dvojice advokátů byla přitom souzena a odsouzena za trestný čin útisku. Podle verdiktu znemožňovali nájemníkům v domě v pražské Lopatecké ulici normální pobyt údajným zavíráním vody, topení a podobně. Za to byl advokát odsouzen na podmíněných sedm měsíců se zkušební dobou 14 měsíců a jeho manželka dostala osm měsíců s podmínkou na šestnáct měsíců.

Hnilicovi se proti rozsudku odvolali a od roku 212 se roztočil proces projednávání případu, kdy Pytlounův odvolací senát advokáty obžaloby zprostil a postoupil případ městské části do přestupkového řízení. Nejvyšší soud ale vyhověl dovolání Nejvyššího státního zastupitelství a případ vrátil k městskému soudu.

Nadřízený nechce trest, ale nastavení pravidel

Pak následovala série omluv, kdy se manželé nemohli dostavovat na jednání kvůli svému aktuálnímu zdravotnímu stavu. Sám soudce Pytloun uvedl, že byli nemocní od ortopedických přes kardio po psychické problémy, jindy zase nemohli k projednávání z různých důvodů znalci a podobně. Obstrukce nakonec vedly až k tomu, že byla záležitost promlčena, a to bylo také potvrzeno usnesením z 29. září 2017.

Kárnou žalobu na soudce Jaroslava Pytlouna pro nedůslednost podali jeho nadřízení z městského soudu s tím, že pro něj nežádají žádný trest, ale od Nejvyššího správního soudu chtějí vymezit mantinely pro podobná jednání.

Kárný senát si vzal čas na rozmyšlenou, podle předsedy Radovana Havelce si je vědom precedenčního potenciálu kauzy. Rozhodnutí vyhlásí 25. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám