Hlavní obsah

Mamba žila v kleci místo terária, řekl odborník

– Praha
Novinky, ok, jap

Byt ženy v pražských Hlubočepech, v němž unikla exotická mamba zelená, není vhodný pro chov hadů, navíc plaz byl zřejmě umístěn v kleci místo terária. Uvedl to na místě herpetolog Tomáš Bublík. Státní veterinární správa, která chovy jedovatých hadů povoluje, neeviduje v Praze žádný schválený chov.

Aktuální vyjádření policie k hledání hadaVideo: Novinky

 
Článek

„Byt ženy není vhodný pro chov exotických hadů. Je to suterénní byt, kde je chladno. Nenašli jsme žádné terárium, jenom nějaké přepravky a klec. Jsou to nevyhovující podmínky pro takový chov,“ řekl Novinkám herpetolog Bublík.

Na fotografiích, které zveřejnila policie, je zmizelý had v kleci.

Podle něj plaz asi nemohl pocházet od domácích chovatelů. „Pravděpodobně musel pocházet z nějakého zahraničního chovu,“ konstatoval herpetolog.

Foto: Policie ČR

Policie zveřejnila fotografii, kde je had v nějaké kleci místo terária.

Mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček Novinkám potvrdil, že žena neměla žádné povolení na chov mamby zelené. „Mamba patří mezi druh vyžadující zvláštní péči, což je náš předpis. Když chcete chovat takové zvíře, musíte poslat žádost na veterinární správu. Ta se přijde k takovému člověku podívat, zda splňuje dané podmínky pro chov zvířete. U hadů je to hlavně terárium se zámkem,“ vysvětlil Vorlíček.

Dvanáct chovatelů v ČR

Když budoucí chovatel tyto podmínky splní, dostane povolení. Jednou za rok veterinární správa majitele kontroluje. Podle mluvčího je v ČR 12 chovatelů, kteří mají povolení mít doma mambu. Celkem 66 chovatelů má v ČR jedovaté hady. „To jsou nahlášené chovy, které jsme schválili,“ sdělil Vorlíček s tím, že v Praze není schválená ani jedna mamba.

Foto: Policie ČR

Mamba, která majitelce utekla.

Ženě podle veterinářů hrozí až pokuta 50 tisíc korun za nelegální chov. Za únik zvířete, které nebylo správně zabezpečené, pak pokuta až 500 tisíc korun. „Správní řízení v Praze povede městská část,“ uzavřel Vorlíček.

Rozhovor s herpetologem Tomášem Bublíkem a mluvčím PČR Video: Novinky

Odborníci kolem jedné hodiny odpoledne dům opustili. Na místě zanechali opět tepelné zářiče, které mají mambu nalákat na teplo. Kontrolu budou provádět zase v pátek. Herpetolog už dopoledne uvedl, že šance na přežití mamby je malá. Dům pravděpodobně neopustila. Majitelka je v nemocnici ve vážném stavu v umělém spánku. Policie ji dosud vyslechnout nemohla, a proto neví, jak k uštknutí došlo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám