Hlavní obsah

Odsouzený litoměřický soudce půjde na tři roky do vězení

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo, Ludmila Žlábková

Na tři roky a tři měsíce vězení byl ve čtvrtek odsouzen bývalý litoměřický soudce Josef Knotek. Rozhodl o tom odvolací Krajský soud v Hradci Králové, který Knotkův trest z loňského prosince zpřísnil z podmíněného na nepodmíněný. Odsouzený má navíc zaplatit peněžitý trest ve výši 150 tisíc korun a státu propadne v roce 2012 policií zajištěných 30 tisíc korun.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaní soudci litoměřického soudu Josef Knotek (vlevo) a Ladislav Jelínek na archivním snímku

Článek

Knotek byl uznán vinným z přijetí úplatků, podplácení, nepřímého úplatkářství a zneužití pravomoci úřední osoby. Spoluobžalovaní, bývalý soudce Ladislav Jelínek a Antonín Kühn, dostali znovu podmínky. Jelínek za přijetí úplatku, Kühn za nepřímé úplatkářství.

Podle obžaloby oba bývalí soudci za úplatu ovlivňovali výsledek několika kauz, Kühn dal úplatek. V kauze figurovalo pět lidí, v případě dvou rozsudek nabyl právní moci už dříve.

„Všech pět skutků bylo odvolavatelům prokázáno," uvedl předseda senátu Zdeněk Korf a dodal, že řízení netrpělo žádnou procesní vadou. Ze strany obhajoby bylo často poukazováno na nezákonnost pořízení prostorových odposlechů. Ty ale byly podle odvolacího soudu použity v souladu se zákonem, dokonce nadstandardně a je možné je u soudu použít jako důkaz.

Žalobce spokojen

„Rozsudek krajského soudu považuji za správný a spravedlivý. Našemu odvolání bylo vyhověno co do druhu trestu. Výměra trestu byla krajským soudem uložena sice nižší, nicméně důvody, proč krajský soud vyměřil trest nižší, než byl návrh státního zástupce, akceptuji a nemám proti němu námitek,“ vyslovil spokojenost krajský státní zástupce Pavel Bužga, který požadoval přísnější než podmíněný trest pro Knotka i proto, že zneužil funkci trestního soudce, vytvořil na litoměřickém soudu korupční prostředí a míra společenské nebezpečnosti u něho byla nejvyšší.

Rozhodnutí krajského soudu je konečné, není možné proti němu podat odvolání. Je možné uplatnit pouze mimořádné opravné prostředky, například dovolání k Nejvyššímu soudu.

Hlavní líčení v korupční kauze na litoměřickém soudu začalo u Okresního soudu v Jičíně už v roce 2013. Soud loni v prosinci potrestal Knotka tříletým vězením podmíněně odloženým na čtyři roky. Kromě toho měl zaplatit pokutu 200 tisíc korun.

Spoluobžalovaný Jelínek dostal podmínku na 30 měsíců a pokutu 90 tisíc korun. Krajský soud mu ve čtvrtek už finanční trest neuložil, protože ho uhradil. Soudní zapisovatelka dostala loni osmnáctiměsíční podmínku a Kühn s dalším obžalovaným dostali podmínky na 15 měsíc

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám