Hlavní obsah

Za smrtelnou nehodu v opilosti dostal chirurg podmínku

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Lékař a bývalý krajský komunistický zastupitel Václav Šampalík (33) loni na Plzeňsku v opilosti způsobil tragickou dopravní nehodu, při které přišel o život jeho kamarád. Plzeňský okresní soud mu ve čtvrtek za řízení v opilosti uložil třicetiměsíční podmínku s odkladem na 40 měsíců. Podle soudu spáchal přečin usmrcení z nedbalosti, přečin těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Václav Šampalík u soudu Video: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Šampalík má podle verdiktu pojišťovně zaplatit přes 250 tisíc korun a má rovněž na tři roky zákaz řízení. Polehčující okolností a důvodem, proč dostal podmínku, bylo, že nebyl dosud soudně trestán a coby řidič dostal jen jednu blokovou pokutu. Podle soudu také dostatečně projevil lítost a navíc se vypořádal s poškozenými.

Chirurgovi Klatovské nemocnice, který nadýchal téměř dvě promile, hrozilo až šest let za mřížemi. Státní zástupkyně Lenka Kocurová i s ohledem na předchozí trestní bezúhonnost navrhovala trest odnětí svobody na 12 až 14 měsíců. Naopak obhájce chtěl podmínku.

Rozhodl jsem se, že je (kamarády) odvezu domů, protože nesehnali žádný odvoz.
obžalovaný

„Dal bych cokoliv za to, aby tam tehdy zůstal můj život, každý den se za ten čin omlouvám a prosím o odpuštění. Prosím vás o shovívavost, abych se mohl vrátit do svého zaměstnání a splatit svůj velký dluh tím, že budu pečovat o zdraví lidí, “ kál se před soudem Šampalík.

K neštěstí došlo loni v červnu nedaleko Blovic. Šampalík byl se dvěma kamarády na vesnické zábavě v Žinkovech, kde společně popíjeli alkohol. Poté nasedli do auta, za jehož volant usedl právě klatovský chirurg. Řízení ale nezvládl, vyjel mimo vozovku a s vozem narazil do betonové vpusti. Výsledek: jeden mrtvý, dva vážně zranění.

Nesehnali odvoz

„Bohužel mě napadlo to, čeho dodnes lituji. Rozhodl jsem se, že je (kamarády) odvezu domů, protože nesehnali žádný odvoz,“ řekl Šampalík. Všichni pak nasedli do vozu a vyrazili z Žinkov do Blovic. Autem to po sedmikilometrové trase mělo trvat deset minut. Šampalík prý cestu zvládal až do té doby, co se přiblížil krajnici, která se s automobilem utrhla.

„Uslyšel jsem obrovskou ránu, vystřelily airbagy. Dan visel hlavou dolů, byl v bezvědomí, chrčel, ale dýchal. Neodpovídal mi. Snažil jsem se najít i Milana, ale toho jsem nikde nenahmatal ani jsem ho neslyšel,“ uvedl Šampalík.

Za necelou hodinu kolem projela dvě auta. Zastavilo až třetí. „Objevili se tři chlapci. Ptali se, kolik nás ve voze je a co se stalo. Pak přijeli hasiči a vyprostili nás. Mě naložili do sanitky, Dana do vrtulníku. V tu chvíli mně bylo jasné, že Milan asi zemřel,“ popsal Šampalík, který už pozůstalé rodině po kamarádovi vyplatil milión korun a vzdal se řidičského průkazu.

Kamarád ho podržel

Před soudem vypovídal i poškozený Daniel H., který si inkriminovaný moment nepamatuje, a to údajně kvůli tomu, že byl po nehodě tři čtvrtě hodiny v bezvědomí.

„Bylo pro mě těžké uvěřit tomu, co se stalo, protože jsme tohle nikdy nedělali. Dokonce jsme řízení v opilosti odsuzovali. Budu si to vyčítat taky, protože mám svůj rozum a mohl jsem takovému neštěstí zabránit,“ litoval u soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám