Hlavní obsah

V Praze unikla smrtelně jedovatá mamba, uštkla majitelku

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ok, jap

Policisté s odchytovou službou od úterního večera zasahují v pražských Hlubočepech, kde v jednom z domů unikla jedovatá mamba zelená. Na pomoc byli přizváni specialisté, hada se však zatím najít nepodařilo. Had podle policie zřejmě uštkl 30letou majitelku už v pondělí, na útěku je tak podle všeho už dva dny.

BEZ KOMENTÁŘE: V domě v Hlubočepech hledali strážníci a policisté jedovatého hadaVideo: Novinky

 
Článek

Policisté se záchranáři vyjeli do ulice V Bokách I v úterý po osmé hodině večer. „Policisté vyjeli k útěku mamby zelené, kvůli kterému evakuovali z domu pět lidí. Byli přivolán specialista na odchyt jedovatých hadů, který teď na místě pracuje. Okolnostmi útěku se policisté zabývají,“ řekl mluvčí policie Jan Rybanský.

Později doplnil, že policisté prošetřují i předcházející událost, kdy byla z domu odvezena 30letá žena s podezřením na uštknutí. „Ta byla podle prvotních informací zároveň chovatelkou tohoto hada,” konstatoval bez dalších podrobností.

Záchranná služba přitom v domě zasahovala již v pondělí večer, kdy byla přivolána k ženě v bezvědomí. „Záchranáři ženu resuscitovali a následně byla převezena do motolské nemocnice. Případ jsme měli předaný jako akutní případ se zástavou,“ řekla mluvčí záchranářů Jana Poštová. V úterý večer, kdy se o případu dozvěděli policisté, záchranáři k domu vyjeli preventivně.

Foto: Policie ČR

Mamba, která majitelce utekla.

Kromě odchytové služby strážníků vyjeli na pomoc také specialisté z pražské zoo. Podle nich je velmi nepravděpodobné, že by tento had s ohledem na nízké venkovní teploty opustil zdi bytu, případně domu.

BEZ KOMENTÁŘE: Dům, kde had utekl.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Během večera policisté zvažovali využití celníků, kteří mají speciálně vycvičeného psa na vyhledávání zvířat. Ten se používá v boji proti pašerákům. Nakonec ale celníci povoláni nebyli. Pokud občané hada spatří, mají se obrátit na tísňovou linku 158.

Mamba žije v Africe, je to rychlý a útočný had. Mamba zelená loví v korunách stromů, mamba černá žije spíš v travnatých a křovinatých oblastech. Je považována za jednoho z nejrychlejších hadů. Jed mamby černé působí rychleji a antisérum proti němu nebývá běžně dostupné. Jed mamby zelené účinkuje přibližně po dvou hodinách.

Foto: Profimedia.cz

Mamba zelená. Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám