Hlavní obsah

Soud nepotrestal policistu ze zásahové jednotky za zákrok se zbraní proti řidiči v Plzni

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Jan Švábek

Okresní soud v Plzni ve čtvrtek nepotrestal zástupce velitele krajské zásahové jednotky Vladimíra Slavotínka za to, že vytáhl pistoli na řidiče v Plzni. Slavotínek takto reagoval poté, co vůz s policisty problikal jiný řidič za údajný riskantní manévr. Podle soudu má v případu rozhodnout krajské ředitelství policie.

Vladimír Slavotínek podle soudu nespáchal trestný činVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Podle soudkyně Lucie Bočkové Slavotínek svým jednáním nenaplnil znaky trestného činu. Kontroverzní zásah proto postoupila krajskému ředitelství policie, které může věc posoudit jako kázeňský přestupek.

Bočková ale zmínila, že policista byl podle ní nezdvořilý. „Obžalovaný vystoupil z místa spolujezdce, a přistoupil k levým předním dveřím Škoda Superb, aniž by slovně či služebním odznakem dodatečně prokázal příslušnost k policii. Jako policista též nedodržel pravidla zdvořilosti a cti, vážnosti a důstojnosti osob,“ dodala soudkyně.

BEZ KOMENTÁŘE: Incident policistů v civilu s řidičemVideo: Poškozený řidič

Podle soudu bylo také prokázáno, že policisté svou jízdou nijak neohrožovali ostatní vozidla v silničním provozu. Naopak řidič ve škodě svou jízdou ohrožoval černý mercedes, ve kterém jeli policisté, což prokázal i posudek z oboru dopravy.

„Soud neuvěřil tvrzením poškozeného, že nevěděl, které auto má zvukové výstražné zařízení zapnuté, a že ve zpětném zrcátku následně viděl jen nápis stop a ne nápis policie. Oba nápisy není možné přehlédnout,“ dodala Bočková.

Ku*va na koho jsi blikal?

Řidičem, který čelil nevybíravému zákroku, byl 53letý Josef Vávra z Karlovarska. Ten celý incident natočil na kameru, kterou měl umístěnou za předním sklem vozu. Ze záznamu je patrné, že 53letý Slavotínek a jeho kolega tehdy projížděli Plzní černým mercedesem. Vávra je problikal poté, co podle něho předjížděcím manévrem ohrozili jiného řidiče.

„Obžalovaný přistoupil k levým předním dveřím vozidla Škoda Superb, aniž by slovně nebo použitím služebního odznaku prokázal příslušnost k policii. Nejprve řidiče označil slovy ku*va, ty ku*do a dotazoval se jej, na koho blikal. Když řidič ihned nereagoval na výzvu k vystoupení z vozidla, fyzicky ho napadl,“ uvedl státní zástupce Jiří Richter.

Vytlačoval nás na pravý okraj vozovky, musel jsem razantně zasáhnout do řízení.
řidič policejního auta

Podle obžaloby Slavotínek udeřil šoféra nejméně jednou do hlavy a z ruky mu vyrazil mobil. „Když řidič zvedl telefon z podlahy, chytil jej obžalovaný kolem krku do kravaty a snažil se ho vytáhnout ven. Vytrhl mu mobil a pohodil ho na přístrojovou desku,“ popsal Richter, který obžalovanému navrhl podmíněný trest.

Policisté uvedli, že se cítili v ohrožení, protože na ně řidič najížděl zezadu. „Došlo dokonce i k nárazu, kdy jsem se praštil hlavou o sloupek. Zapnuli jsme modrý maják a rozsvítili červený nápis stop policie. Na to řidič reagoval tím, že začal ujíždět,“ uvedl Slavotínek.

Policisté se prý cítili v ohrožení

Podobně incident popsal i Slavotínkův nadřízený, šéf plzeňské zásahové jednotky Josef Němec. „Vytlačoval nás na pravý okraj vozovky, musel jsem razantně zasáhnout do řízení, aby nedošlo ke střetu. Viděl jsem, že řidič v úrovni hlavy drží něco černého. Cítili jsme se ohroženi,“ řekl.

Když poté policisté Vávru zablokovali, Slavotínek šel k jeho vozidlu. „Po otevření dveří jsem bohužel použil sprostá slova. To se nemá. Ale jakékoliv fyzické násilí popírám,“ dodal policista. „Než jsem došel k řidiči, strčil jsem ji (pistoli) zpátky do pouzdra. V žádném případě jsem na něho nemířil,“ konstatoval před soudem.

Celý incident z několika metrů sledoval řidič červené toyoty Otakar P., který jel tou dobou z práce a zastavil na křižovatce, kde k zásahu došlo. Ten ve čtvrtek u soudu popsal, že ve chvíli, kdy stál na červené, se do pravého pruhu přiřítila dvě auta.

Svědek viděl majáky

„Jedno bylo trošku rychlejší, to zastavilo napříč a zablokovalo křižovatku. Vystoupili z něj dva rozhořčení lidé a šli směrem k zablokovanému autu. Jeden z nich se k němu naklonil a něco tam prováděl. Asi se řidiči snažil rozepnout pásy. Druhý muž stál opodál. V tu chvíli jsem si říkal, že bych nechtěl sedět v tom zablokovaném vozu,“ popsal řidič.

Soud vyslechl i šoféra Pavla M., který v bílém peugeotu vezl vozíčkáře. Černý mercedes nejdříve spatřil ve zpětném zrcátku. „Chtěl jsem se dostat do pravého pruhu, černé auto ale jelo rychle, až nebezpečně, tak jsem ho nechal projet. Pak jsem viděl, jak rozsvítilo modré majáčky někde na palubovce,“ popsal Pavel M.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zástupce velitele krajské policejní zásahové jednotky Vladimír Slavotínek u soudu.

„Viděl jsem, jak z něho vystoupil policista a šel k řidiči druhého vozu. Byl ozbrojen, ale zbraní nijak agresivně nemanipuloval. Došlo ke krátkému přetahování o dveře, policista se naklonil do vozidla, to mohlo trvat tak pět minut. Zdálo se mi, že se snaží vyndat klíče. Pak se policista z auta vyklonil a šel zpátky ke svému vozu, asi pro policejní odznak,“ řekl Pavel M.

Podle něj bylo zcela patrné, že v černém mercedesu jeli policisté. „Mám pocit, že jsem viděl i červenou stopku, ale nejsem si tím jistý. Vozidlo mělo zatemněná skla. Ta jízda mi přišla natolik agresivní, že jsem si myslel, že honí nějakého zločince. Neviděl jsem, že by někdo někoho udeřil,“ dodal.

Slavotínkovi hrozil až pětiletý trest odnětí svobody. Podle státního zástupce nedodržel pravidla zdvořilosti, čímž se dopustil trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Za nestandardní zákrok už se omluvil krajský policejní ředitel Pavel Krákora.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám