Hlavní obsah

Nakazil virem HIV 14letého chlapce, Ústavní soud mu potvrdil devět let vězení

Brno

Ústavní soud odmítl stížnost Zdeňka Pfeifera, jenž si za vědomé šíření viru HIV odpykává devět let ve vězení. Podle pravomocného rozsudku měl styk s desítkami mužů, jimž o riziku přenosu neřekl. Virem nakazil dva lidi, včetně tehdy čtrnáctiletého chlapce. Ústavní soud Pfeiferovu stížnost označil za zjevně neopodstatněnou.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Zdeněk Pfeifer u odvolacího souduVideo: Novinky

 
Článek

Pfeifer v době policejního vyšetřování odjel do Thajska, po vypátrání a deportaci skončil ve vazbě. Krajský soud v Ústí nad Labem jej uznal vinným z osmi trestných činů včetně ublížení na zdraví, šíření nakažlivé choroby a pohlavního zneužití. Uložil mu 11,5 roku vězení, Vrchní soud v Praze pak trest zmírnil na devět let. Nejvyšší soud Pfeiferovo dovolání odmítl. Muž vinu popíral.

Obhajoba v ústavní stížnosti například tvrdila, že justice neprovedla některé navrhované důkazy, třeba výslech nezletilého chlapce a dalších sexuálních partnerů, a nepořídila znalecký posudek na téma přenosu infekce. Ústavní soud ale nenašel důvod k zásahu, připomněl, že justice není povinná provádět všechny navrhované důkazy.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zdeněk Pfeifer u soudu

„Závěr obecných soudů o zjevné nadbytečnosti dalšího dokazování lze vzhledem k provedenému dokazování a logicky odůvodněným skutkovým závěrům těchto soudů pokládat za přesvědčivý,” stojí v usnesení.

Ústavní soud shodou okolností nedávno odmítl také stížnost HIV pozitivní prostitutky, která měla styk s téměř čtyřmi desítkami mužů. O riziku jim neřekla. Žádný se nenakazil. Krajský soud v Hradci Králové ženu poslal na sedm let do vězení, Vrchní soud v Praze trest snížil o dva roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám