Hlavní obsah

Kroužek hasičů je důležitější než otec, rozhodl soud

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je důležitější trávit čas se svým rodičem, nebo chodit na zájmový kroužek? Podle Krajského soudu v Praze je odpověď jasná – kroužek hasičů je důležitější než pobyt s otcem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Co na tom, že takřka čtrnáctiletý hoch, o jehož osudu soud rozhodoval, výslovně řekl, že chce čas trávit s otcem. Po několika týdnech od rozsudku chlapec po konfliktu v rodině utekl z domu.

Roky trvající tahanice rodičů o jejich syna se rozhodl pražský soud vyřešit před prázdninami. I vzhledem k judikatuře Ústavního soudu, který justici pravidelně vzkazuje, že je důležité slyšet i hlas dítěte, si senát v čele Janou Boudovou Zvěřinovou poslechl i názor chlapce. Ten prohlásil, že stav, kdy se vídá s otcem jednou za čtrnáct dní od čtvrtka do neděle, mu vyhovuje. U otce se potkává se svým nevlastním bratrem, jeho kamarády, s otcem jezdí na výlety, za kulturou nebo na kole, také si u něj hraje na počítači.

Hoch přiznal, že kroužek hasičů, kam začal docházet, ho baví. „Když jsem ale u táty, tak bych na hasiče chodit nechtěl, protože se s tátou málo vídáme,“ dodal pak při výslechu.

Soud se však na jeho názor rozhodl nebrat ohledy. „Soud uložil otci povinnost umožnit účast nezletilého na hasičském kroužku a na víkendových akcí s tím spojených. Byť se jedná o zájmovou činnost, měl by být nezletilý veden k odpovědnosti a dodržování závazků, které přihlášením do kroužku na sebe vzal. K tomu nepochybně pravidelná docházka náleží, není-li dán závažný důvod, který v tom brání. Styk s rodičem, který nemá dítě ve své výchově, přitom takovým důvodem není,“ rozhodli soudci.

Soud o přání pochybuje

Fakt, že hasičské tréninky zasahují do doby, kdy má být chlapec u otce, nehledě na víkendová soustřední, závody či různé akce v hasičárně, soud odmítl brát v potaz s tím, že o hochově přání být v tu dobu s otcem pochybuje.

„Jako důvod, proč nechce od otce chodit na kroužek, uvedl, že se s otcem málo vídají. Z toho vyplývá, že si chce otce co nejvíce užít. Naproti tomu však také uvedl, že u otce v podstatě celý den hraje hry na počítači, takže o nějakém osobním a hlavně aktivním sdílení společného času s otcem nelze mluvit,“ tvrdil soud, ačkoli hoch při svém výslechu uvedl poněkud jiné skutečnosti.

Po několika týdnech od rozsudku se situace značně zdramatizovala a vyvrcholila tím, že kluk před několika dny utekl z domu. Na policii pak uvedl, že se doma s matkou a jejím novým partnerem hádali i právě kvůli nucenému kroužku. „Matka s otčímem na mě tlačí, abych místo u táty šel k hasičům. Ale já toto nechci. Nechtěl jsem dát přednost hasičům před tátou,“ vysvětloval konflikt.

„Vždy, když jsem se zastal táty, tak mi doma nadávali, matka s otčímem se o něm vyjadřují špatně a sprostě. Otčím mě v minulosti nějak hodně nebil, občas jsem dostal výprask, když mě bil, tak mi dal na zadek,“ dodal před policisty. Otec už proti spornému verdiktu pražského soudu podal ústavní stížnost s tím, aby ústavní soudci také pozastavili vykonavatelnost soudního rozhodnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám