Hlavní obsah

Ruské metalové kapele Kalevala ukradli v Ostravě dodávku s aparaturou

Právo, Aleš Honus

S velkou hořkostí budou vzpomínat na Ostravu členové ruské folkmetalové kapely Kalevala. Skupinu, která je v současnosti na evropském turné se švédskými Grimner, zde okradli o dodávku plnou hudebních nástrojů, aparatury, efektů a kostýmů. Krádež se odehrála na parkovišti poblíž Ubytovny pod mostem, kde kapela přespávala. Letos přitom nejde o první případ, kdy byla v Ostravě okradena zahraniční kapela, v prvním případě se policii podařilo případ objasnit.

Foto: Archiv kapely Kalevala

Kalevala zveřejnila snímky ukradených nástrojů a požádala fanoušky o pomoc

Článek

Do Ostravy, kde měla v úterý koncert v klubu Barrák, přijela ruská kapela v předstihu v pondělí večer. Přenocovala v Ubytovně pod mostem.

Když v osm ráno členové kapely vyšli na ulici, zjistili, že jim zmizela zaparkovaná dodávka. Uvnitř byly jak hudební nástroje a kompletní aparatura, tak kostýmy, osobní věci, cédéčka určená k prodeji a další věci. Škoda se odhaduje na 600 tisíc korun.

Budou bez akordeonu

Úterní dopoledne pak muzikanti strávili na policejní služebně. „Policie nám sdělila, že v minulosti se něco podobného stalo i jiným kapelám na stejném místě,“ informoval promotér Sabri Julien, který turné kapely organizuje.

Foto: Archiv kapely Kalevala

Kalevala zveřejnila snímky ukradených nástrojů a požádala fanoušky o pomoc

Kalevala sice koncert v Ostravě odehrála, ale na vypůjčené nástroje. „Zbytek turné se nemusí rušit s tím, že nástroje jim vypůjčí kolegové z kapely Grimner,“ uvedl Robert Mašír, který pomáhal s organizací koncertu.

Hrát ale budou bohužel bez akordeonu, který se nepodařilo půjčit a který je pro zvuk kapely charakteristický. Na internetu nyní probíhá sbírka mezi fanoušky na nové nástroje.

Foto: Archiv kapely Kalevala

Kalevala zveřejnila snímky ukradených nástrojů a požádala fanoušky o pomoc

Mluvčí policie Gabriela Pokorná potvrdila, že krádež policie vyšetřuje. „Dosud nezjištěný pachatel odcizil vozidlo Mercedes Benz s hudebními nástroji a dalšími věcmi. Poškození škodu vyčíslili na 600 tisíc korun,“ uvedla mluvčí.

Není to první případ

Podobná krádež se na stejném místě odehrála i letos v únoru, tehdy byla poškozenou belgická metalová kapela Leng Tch´e. Případ ale tehdy dopadl šťastně. Poté, co fanoušci kapely začali na sociálních sítích sdílet fotky ukradených nástrojů, kapelu kontaktoval vyděrač, který za nástroje požadoval výkupné. Belgičané tehdy zkontaktovali ostravskou policii a na schůzku, kde se měly ukradené věci předat, šel i policista v utajení.

Z vyděrače se nakonec vyklubal majitel zastavárny, který věci koupil. Policie vyšetřování této krádeže již ukončila s návrhem na podání obžaloby.

Další stejně postiženou byla kapela Vera Lux, která byla v Ostravě okradena ještě dříve, a to rovněž ve stejné lokalitě.

Provozovatel Ubytovny pod mostem Tomáš Müller řekl, že na zvýšený počet krádeží na ulici před ubytovnou upozorňuje všechny hosty. „Bohužel to není náš problém, nemáme vlastní parkoviště a nemůžeme hlídat celou ulici. Dodávka nebyla zaparkovaná před ubytovnou, ale na jiném úseku této komunikace. Je spíše otázka na městskou policii, proč v místech nejsou už dávno kamery, aby se takovým opakovaným krádežím zabránilo,“ řekl Müller.

Reklama

Výběr článků

Načítám