Hlavní obsah

Čtyři bývalé manažery vnitra čeká soud kvůli smlouvám s Fujitsu

Praha

Čtyři bývalí vedoucí zaměstnanci ministerstva vnitra stanou před soudem kvůli obvinění, že při sjednávání smluvních dodatků s firmou Fujitsu Technology obcházeli zákon o veřejných zakázkách. Státní zástupce jim klade za vinu, že porušili své povinnosti při správě majetku státu a způsobili vnitru škodu za 11,7 miliónu korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Soud začne případ projednávat koncem září. Ilustrační foto

Článek

Mezi stíhanými je bývalý ředitel odboru eGovernmentu Miroslav Duda, kterého už soudy potrestaly tříletou podmínkou v souvislosti se zmanipulováním zakázky na výplatu sociálních dávek. [celá zpráva]

Vedle Dudy čelí obžalobě bývalí šéfové ministerských odborů programového řízení, provozu IT a ekonomicko-organizačního odboru pro IT – Martin Páral, Vladimír Vošický a Marcelína Horáková. Celkem je v kauze obviněno šest lidí, zbylí jsou dva jednatelé Fujitsu Jiří Řehák a Radek Sazama.

Nejpřísnější potrestání – dva až osm let vězení – hrozí vzhledem k výši údajně napáchané škody Dudovi, Páralovi a Řehákovi. Pražský městský soud začne kauzu projednávat 24. září.

Rozpor s rámcovou smlouvou

Obžaloba se týká tří dodatků k rámcové smlouvě z roku 2008, kterou vnitro uzavřelo s Fujitsu kvůli poskytování licencí k produktům Microsoft. Státní zastupitelství tvrdí, že tyto dodatky, které v letech 2010 a 2011 podepsal Duda, byly v rozporu se zákonem. Vnitro se totiž rovnou obracelo na Fujitsu namísto toho, aby pro zakázky z oblasti informačních technologií zvolilo některou z forem zadávacího řízení.

Ačkoliv ministerstvo dodatky podepsalo s Fujitsu, poptávaná díla vytvářela jiné společnosti, které přitom rámcová smlouva nepovolovala jako možné subdodavatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám