Hlavní obsah

Prosázel a prohrál 90 miliónů. Policie obvinila z obřího podvodu muže z Jaroměře

Novinky, kub
Hradec Králové

Kriminalisté z Hradce Králové vyšetřují podezření z rozsáhlého podvodu za téměř devadesát miliónů korun. Policisté kvůli tomu obvinili jednačtyřicetiletého muže z Jaroměře, který milióny údajně vylákal během dvou let ze tří svých známých. Peníze skončily v sázkových kancelářích a automatech.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podezřelý podle vyšetřovatelů vylákal peníze v letech 2011 až 2012 od tří mužů, kterým sliboval výhodné zhodnocení. Mluvčí policie Lenka Burýšková uvedla, že si takto přišel na celkem 89 661 770 korun.

„Obviněný vždy jednal podle téměř shodného scénáře. Na schůzkách s poškozenými, se kterými se znal, vystupoval jako jednatel společnosti s předmětem podnikání výroba a prodej drátěného programu se sídlem na Náchodsku,“ popsala mluvčí.

Poškozeným sliboval zhodnocení peněz ve svých obchodech s hutním materiálem na Trutnovsku a v jednom případě nákupem pozemku. Muže lákal například na výnos 48 procent za dva měsíce, jindy 36. „Na získané finanční prostředky poté poškozeným vystavil směnky s termínem splatnosti a přislíbil vrácení peněz, což však neučinil,“ upřesnila Burýšková.

Případ nahlásila notářka

Obviněný půjčené peníze použil podle kriminalistů pro svoji potřebu. „Utratil je zejména v sázkových kancelářích, v rámci her na hracích automatech a video-loterijních terminálech. Když se jeden z poškozených dožadoval vrácení svých financí, jednatel jej uklidňoval smyšlenou legendou o právě probíhajících obchodních kontaktech v Itálii,“ sdělila mluvčí.

Na případ se přišlo až poté, kdy jeden z poškozených v roce 2016 zemřel. Podezřelé transakce na jeho účtu vyšly najevo při dědickém řízení, na policii se loni obrátila notářka. „Obviněný se částečně k uvedenému jednání přiznal, výši dluhu však popírá. Za uvedené jednání mu hrozí trest odnětí svobody od 5 do 10 let,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám