Hlavní obsah

Za zkreslený posudek dostal známý psychiatr pokutu 30 tisíc a tříletý zákaz činnosti

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Patrik Biskup

Pokutu třicet tisíc korun a třiletý zákaz činnosti. S takovým trestem odešel v pátek od plzeňského soudu známý pražský psychiatr Karel Hynek (78) za hrubě zkreslený znalecký posudek. Podle soudkyně Miriam Kantorové obžalovaný vypracoval posudek vědomě v rozporu se objektivně zjištěnými skutečnostmi, který pak stvrdil před soudem.

Karel Hynek, obžalovaný soudní znalec z oboru psychiatrieVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Rozsudek není pravomocný, Hynek si nechal lhůtu pro případné odvolání.

„Vycházel pouze z písemných podkladů, které byly nedostatečné. Osobu, na kterou posudek vypracoval, ani nevyšetřil ,“ uvedla soudkyně.

Obžalovaný měl posoudit psychické následky u ženy, která figurovala mezi poškozenými v případu podvodu a vydírání při poskytování nebankovních půjček. Hynek jako znalec zaplacený obhajobou zpochybnil závěry posudků psycholožky a psychiatra, kteří poškozenou v průběhu trestního řízení vyšetřili a dospěli k tomu, že se u ní v důsledku emočně vypjaté situace, způsobené jednáním obžalovaného, rozvinula posttraumatická stresová porucha.

Hynek před soudem loni v únoru prohlásil, že podle jeho názoru není prokázáno, že by vznik duševní nemoci poškozené souvisel s jednáním obžalovaného. „Posuzovanou nevyšetřil a stanovil diagnózu. To je v rozporu se zákonem o znalcích,“ stojí v obžalobě.

Ženu vidět nepotřeboval

Hynek před soudem obvinění odmítl. „Z mého pohledu osobní kontakt s posuzovanou nebyl nezbytný. Vycházel jsem z toho, co zjistili znalci přede mnou v rámci jejího vyšetření. Dospěl jsem ale k jinému závěru. To nelze označit za záměr prezentovat nepravdu. Zúročil jsem svoji padesátileté zkušenosti,“ vypověděl.

Podle jeho názoru verbální komunikace s pacientem není to nejdůležitější ani rozhodující při psychiatrickém vyšetření. Tvrdil, že ženu vidět nepotřeboval. „Jak ji vyšetřil kolega, bylo v pořádku. Udělal bych to stejně. Tady šlo o to, že jsem došel k jinému závěru,“ konstatoval Hynek s tím, že byl v podstatě v pozici oponentního znalce.

„Prostě každý jsme dospěli k jinému závěru,“ uzavřel Hynek, který se do povědomí širší veřejnosti dostal v roce 2003, kdy jej v ordinaci posekal mačetou pacient a stát mu následně z rozhodnutí soudu vyplatil několikamiliónové odškodné.

Reklama

Výběr článků

Načítám