Hlavní obsah

Bývalého vězeňského doktora poslal soud za mříže za nelegální obchod s léky

Olomouc

Olomoucký vrchní soud ve středu po několika letech definitivně uzavřel kauzu dvou mužů, kteří nelegálně obchodovali s léky ze seznamu omamných látek. Bývalého ostravského vězeňského lékaře Antonína Strapinu poslal do vězení na devět let, trest mu tak oproti dřívějšímu verdiktu krajského soudu snížil o dva roky. Jeho komplici Vlastimilu Hýžovi uložil soud souhrnný trest 11 let.

Foto: Aleš Honus, Právo

Antonín Strapina (v popředí) a Vlastimil Hýža (v pozadí s delšími vlasy) u soudu. Archivní snímek

Článek

Soud u Hýži přihlédl k jeho předchozímu odsouzení na devět let za obdobnou trestnou činnost. Strapinovi soud zakázal na sedm let práci lékaře, zaplatit navíc musí peněžitý trest dva milióny korun.

Vrchní soud se případem zabýval podruhé, v předchozím jednání kauzu vrátil na kraj. Hýžu za obdobné jednání naopak vrchní soud v jiném procesu letos v dubnu pravomocně potrestal devíti lety vězení.

Tento rozsudek se týkal období, kdy byl Hýža propuštěn z vazby po svém prvním zatčení. Tři měsíce po tom, co opustil celu, začal obchodovat s léky znovu. Podle vrchního soudu šlo o dva sbíhající se trestné činy, namístě bylo proto uložení souhrnného trestu.

Léky na úzkost

Bývalý lékař ostravské věznice Strapina podle obžaloby ve velkém nakupoval léky, které dál prodával se ziskem dalšímu obžalovanému a ten je pak nabízel přes internet. Celkem podle žalobkyně utržil více než 5,6 miliónu korun.

Šlo o různé druhy medikamentů, například léky tlumící chuť k jídlu Adipex nebo antidepresiva a léky tlumící úzkost, jako jsou Neurol, Lexaurin nebo Xanax. Podle obžaloby se jeden z odběratelů nelegálně prodávaných tablet stal na těchto lécích závislý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám