Hlavní obsah

Kauza libereckého hejtmana Půty je odročená, na poslední chvíli vznesl námitku

Právo, Michael Polák
Liberec

Námitka proti podjatosti jedné z přísedících v soudním senátu v úterý rychle zastavila projednávání kauzy rekonstrukce kostela a jeho přestavby na geotermální lázně v Liberci. V rozsáhlém případu, kde je 17 obžalovaných a trestní spis má 20 tisíc stran, je obžalovaný z přijímání úplatku také hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Foto: Michael Polák, Právo

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta u Krajského soudu v Liberci. Přelíčení dnes po jeho námitce podjatosti rychle skončilo.

Článek

Právě Půta a jeho obhájci námitku proti přísedící z krajského soudu v Liberci Zdeňce Hronové podali. Hronová je totiž manželkou libereckého zastupitele Michala Hrona, který je stejně jako Půta členem hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Foto: Michael Polák, Právo

Soudce Petr Neumann a přísedící Zdeňka Hronová, proti níž podal obžalovaný hejtman Martin Půta námitku podjatosti. Hronová je manželkou jeho kolegy z hnutí Starostové pro Liberecký kraj

„Ke mně se doneslo, že jsem si tím, že v senátu sedí i paní Hronová, manželka mého stranického kolegy, pojistil příznivý výsledek soudu. Proto jsme námitku proti paní Hronové podali. Chceme, aby případný rozsudek nemohl být jakkoliv zpochybňován,“ objasnil Půta smysl námitky, kterou jeho obhájci oficiálně podali teprve v pondělí.

Liberecký soudce Petr Neumann Půtovu námitku nejdříve zamítl. „Lze mít pochybnosti o podjatosti, pokud má dotyčný vazby na osoby vyjmenované v paragrafu, a to v tomto případě není. Přísedící navíc uvedla, že se s panem Půtou nikdy nesetkala a zná ho maximálně z billboardů,“ odůvodnil soudce své zamítnutí.

Půtovi obhájci na to reagovali stížností proti tomuto verdiktu a o námitce podjatosti teď bude muset rozhodnout Vrchní soud v Praze. Stížnost proti verdiktu soudu možná podá i státní zástupce, který si zatím ponechal lhůtu, ale s námitkou Půtových obhájců v zásadě souhlasí.

Foto: Michael Polák, Právo

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta u Krajského soudu v Liberci. Přelíčení dnes po jeho námitce podjatosti rychle skončilo.

„Námitka podjatosti může být podle okolností a informací, které jsem zjistil z veřejných zdrojů, skutečně důvodná. Proto jsem si ponechal lhůtu proti rozhodnutí soudu tuto námitku zamítnout a zvážím další postup,“ řekl státní zástupce Radim Kadlček.

„Chci se ještě seznámit se všemi okolnostmi té možné podjatosti a argumenty si ponechám pro zdůvodnění mé případné stížnosti,“ dodal.

Kauza se týká evropských dotací na projekty, které připravila liberecká obecně prospěšná společnost GEPO. Podle policie Půta přijal v souvislosti s rekonstrukcí kostela statisícový úplatek, aby projekt za 65 miliónů korun získal evropskou dotaci. Kromě přijetí úplatku je Půta obžalovaný ze zneužití pravomoci a hrozí mu až desetileté vězení. Od začátku vinu odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám