Hlavní obsah

V kradeném voze najížděl na policistu. Spletl jsem si pedály, řekl soudu

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Z pokusu o vraždu se od pondělí zpovídá u Krajského soudu v Hradci Králové dvacetiletý Litevec Vitalijus Červonikovas. Ten loni v Pasekách nad Jizerou na Semilsku najížděl v kradeném autě na policistu, který se snažil vůz zastavit. Policista nebyl zraněn jen díky rychlé reakci, kdy před autem na poslední chvíli uskočil.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vitalijus Červonikovas u hradeckého soudu.

Článek

Červonikovas u soudu vypověděl, že jeli s kamarádem každý v jednom autě.

„Uviděli jsme, že nás chce zastavit policie. Lekli jsme se, otočili a odjížděli pryč. Pak jsem uviděl, že přede mnou stojí policista se zbraní namířenou na mě. Lekl jsem se, chtěl jsem brzdit, ale spletl jsem si pedály. Pak jsem viděl, že jedu rychleji a rychleji, a pochopil, že už nezastavím,” uvedl u soudu Litevec.

Na policistu se řítil rychlostí až 80 kilometrů v hodině. „Auto mělo letní pneumatiky, vozovka byla mokrá. Manévroval jsem, abych se s ním nesrazil. Pak mě zastavila policie,“ popsal muž dále incident, kvůli kterému se ocitl na lavici obžalovaných.

Červonikovas dosud nebyl nikdy trestně stíhán. Na scestí se podle své výpovědi dostal poté, co jim neznámý člověk nabídl v baru práci ve fabrice na nábytek v Rakousku. Protože neměl peníze, nabídku přijal.

Foto: Policie ČR

Jedno z ukradených BMW

„Odjeli jsme s kamarádem a tím člověkem do Rakouska. Zastavili jsme na nějaké ulici, stály tam dva vozy BMW. Ten muž mi začal vyhrožovat a nutil mě, abych ta auta převezl do Litvy,“ pokračoval obžalovaný. Za převoz měl údajně dostat 800 eur (v přepočtu přes 20 tisíc korun).

Nijak výjimečná situace

To, že řidiči nerespektují výzvu k zastavení, není pro policisty nijak neobvyklé.

„Není to úplně výjimečná situace. Setkáváme se s tím zejména u řidičů, kteří vědí, že se provinili jiným přestupkem či trestným činem. Tedy že například požili alkohol nebo jiné návykové látky. Vědí, že je provází nějaký problém, a tak se snaží všemi prostředky uniknout z dosahu policistů,“ uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Hlavní líčení bylo odročeno na 24. září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám